За матеріалами сайту «Поділля News»
Герб Львівської політехніки

Співпраця профільних вищих навчальних закладів із виробництвом – запорука успіху, безпечної та надійної експлуатації атомних електростанцій. Такий висновок зробив директор Інституту енергетики та систем керування Національного університету «Львівська політехніка» Андрій Лозинський після розширеної екскурсії на Хмельницьку АЕС.

Студенти і викладачі Університету, на базі якого нині здійснюють підготовку фахівців для атомної енергетики, відвідали навчально-тренувальний центр ХАЕС. Окрім повномасштабного тренажера блочного щита управління, який найбільше вразив майбутніх енергетиків, студентів ознайомили із детальними схемами турбінного та реакторного відділень, макетом першого контуру. В машинному відділенні другого енергоблока потенційним атомникам продемонстрували основне та допоміжне технологічне обладнання АЕС.

Відвідини об’єктів Хмельницької АЕС студенти Львівської політехніки продовжили в лабораторії зовнішньої дозиметрії, де молоді енергетики ознайомилися із автоматизованою системою контролю радіаційної обстановки.

За словами викладачів вишу, співпрацю з атомними станціями як потенційними роботодавцями планують розвивати й надалі. Результати співробітництва у науковій галузі Національного університету «Львівська політехніка» та енергокомпанії вже є на Южно-Українській АЕС, де під час модернізації електростанції реалізовано одну із розробок львівських політехніків для запуску системи збудження генераторів.