Юрій Ятчишин, НДЧ Львівської політехніки
фасад головного корпусу Політехніки

За державний кошт буде профінансовано 123 проекти, які перемогли у цьогорічному конкурсі наукових робіт молодих учених. Таке рішення ухвалено 19 вересня 2017 року Конкурсною комісією Міністерства освіти і науки України на чолі з міністром Лілією Гриневич.

Серед переможців є проекти, присвячені військовій тематиці, дослідженню космосу, освоєнню альтернативних джерел енергії, розробці нових технологій, захисту інформації тощо. Авторами п’ятьох із них є молоді науковці Національного університету «Львівська політехніка».

Наукові роботи

  • Резонансні процеси трансформації енергії електронного збудження плазмонними наноструктурами в задачах та пристроях фотоніки
    Яремчук І.Я., кандидат технічних наук, докторант кафедри фотоніки (Інститут телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки)
  • Розроблення методів адаптивного управління радіочастотним ресурсом у мережах мобільного зв’язку LTE-U для розвитку стандартів 4G/5G в Україні
    Максимюк Т.А., кандидат технічних наук, асистент кафедри телекомунікацій (Інститут телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки)

Науково-технічні (експериментальні) розробки

  • Інформаційна технологія формування соціокомунікаційного середовища територіальних громад
    Шаховська Н.Б., доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри систем штучного інтелекту (Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій)
  • Розроблення технології гнучкого за сировиною виробництва акрилатних мономерів
    Небесний Р.В., кандидат технічних наук, докторант кафедри технології органічних продуктів (Інститут хімії та хімічних технологій)
  • Технології створення низькоемісійних багатокомпонентних цементів та модифікованих бетонів і будівельних розчинів на їх основі
    Русин Б.Г., кандидат технічних наук, асистент кафедри будівельного виробництва (Інститут будівництва та інженерії довкілля)

Загалом на конкурс було подано 362 проекти з понад ста вишів та наукових установ МОН. Для фінансування проектів-переможців у держбюджет уже закладено 13,4 мільйона гривень.