Кафедра архітектури та реставрації Львівської політехніки
Фото із воркшопу

3 червня у Старому Селі відбувся воркшоп за участю студентів та викладачів кафедри архітектури та реставрації Національного університету «Львівська політехніка». Найбільший замок Львівщини – твердиню у Старому Селі – відсканували та створять його 3D-модель.

Проєкт «Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження» ініціював департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА, партнером є Інститут стратегії культури, а фінансову підтримку надав Український культурний фонд. Його основна мета – створення 16 програм ревіталізації пам’яток, під час розроблення яких архітектори та реставратори враховуватимуть думки експертів та представників місцевих громад.

– За допомогою фотоапаратів, сканерів та дронів ми максимально детально фіксуємо кожен сантиметр замкових стін. Протягом одного дня ми робимо тисячі фотографій, які дозволять відтворити будівлю у точних розмірах в тривимірному просторі. Для України це доволі нова технологія, але дуже перспективна, – пояснює Юрій Преподобний, співзасновник компанії Skeiron.

За словами директорки департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА Олени Василько, результати сканування можна буде використати не лише для промоції унікальної пам’ятки, але й для моніторингу стану та потреб виконання проєкту консервації збережених стін замку. Адже лазерне сканування дозволяє зробити максимально точні обміри пам’яток та суттєво полегшує роботу реставраторів.

– Коли мова йде про виготовлення проєктів реставрації або консервації пам’яток, перш за все, необхідно детально зафіксувати актуальний стан. Цифрова модель дає повну геометрію складного об’єкту з деталізацією, якої достатньо, аби виконати обмірні креслення і визначити втрати пам’ятки. Крім того, ми отримуємо універсальне 3D-зображення, з яким можна надалі працювати – можемо сформувати план території, побачити стан елементів, які, зазвичай, недоступні для огляду. Аби отримати такі результати традиційним методом, потрібно значно більше часу та зусиль дослідників. А у випадку таких масштабних замкових руїн, як у Старому Селі, цей метод фіксації є найбільш ефективним, – пояснив начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини Львівської обласної державної адміністрації, доцент Інституту архітектури та дизайну Василь Петрик.

Студенти кафедри архітектури та реставрації Національного університету «Львівська політехніка» також взяли участь у воршопі з 3D-сканування в Старому Селі.

Замок у Старому Селі – одна з 16 пам’яток, які цього року відсканують у межах проєкту «Культурна спадщина Львівщини. Перезавантаження». Створені 3D-моделі використають передусім для промоції цих об’єктів: буде надруковано спеціальний набір AR-поштівок, які розповсюджуватимуть безкоштовно. Навівши камеру смартфона на листівку та скориставшись застосунком PocketCityAR, можна буде побачити 3D-модель кожної пам’ятки. Вони доповнять об’єкти культурної спадщини з Києва, Харкова, Львова, Чорткова та Одеси, які вже є у застосунку.

Фото із воркшопу Фото із воркшопу Фото із воркшопу Фото із воркшопу Фото із воркшопу Фото із воркшопу