Анастасія Кравець, студентка кафедри МІ: «Здобуті знання дають мені змогу долучитися до розвитку міжнародного співробітництва мого рідного міста»

Кафедра міжнародної інформації Львівської політехніки
Фото з практики

3 травня 2024 року завершилася практика за темою бакалаврської кваліфікаційної роботи студентів освітньої програми «Міжнародна інформація» спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» кафедри міжнародної інформації Інституту прикладної математики та фундаментальних наук Львівської політехніки.

Вперше від часу пандемії COVID-19 та початку повномасштабного вторгнення рф проти України практика пройшла в офлайн-режимі на оновленій базі профільних підприємств і установ, регіональних органів державного управління та місцевих громад нашої держави.

Своїми враження про бакалаврську практику ділиться студентка групи МІ-41 Анастасія Кравець:

«Темою моєї бакалаврської практики було «Міжнародне співробітництво міської ради Камʼянця-Подільського: інформаційно-комунікативний аспект».

Мета дослідження – аналіз та оцінка інформаційно-комунікативного аспекту міжнародного співробітництва міської ради Кам’янця-Подільського з іншими містами та організаціями, визначення його ролі, впливу й ефективності у процесі розвитку міста та зміцнення міжнародних відносин.

Обираючи міжнародне співробітництво міської ради Кам’янця-Подільського як об’єкт дослідження, я поставила завдання розкрити сутність та особливості інформаційно-комунікативного взаємодії з міжнародними партнерами, визначити досягнення та проблеми у цій сфері й запропонувати шляхи їхнього подальшого вдосконалення.

Моя робота мала виразне практичне спрямування. Так, першим завданням було написати лист-подяку за участь у конференції іноземних міст партнерів. Спочатку проаналізувала мету і тему конференції, провела аналіз учасників та спікерів на конференції. Лист подяки склала українською та англійською мовою з урахуванням норм ділового етикету й дипломатичної ввічливості. У ньому висловлено глибоку вдячність представникам міст-партнерів (Ченстохова, Понте Ламбро, Краків, Кутна Гора, Дольний Кубін) за активну участь в конференції.

В тексті листа підкреслено важливість міжнародної співпраці для розвитку дружніх зв’язків між містами та сприяння взаєморозумінню. Також було згадано про цінні знання і досвід, якими поділилися учасники конференції, та про те, що їхні ідеї та пропозиції буде використано для подальшого розвитку співпраці. Лист завершувався висловом сподівання на продовження плідної співпраці з містами-партнерами та запрошенням до участі в наступних спільних проєктах.

Друге завдання для роботи полягало в тому, щоб написати від Кам’янець-Подільської міської ради лист уряду Кракова з проханням про допомогу у вигляді автобусів для внутрішньо переміщених осіб (понад 20 тисяч).

Першим кроком було визначення потенційних партнерів, які могли б надати допомогу. Для цього використала різні джерела інформації, включаючи вебсайти органів місцевого самоврядування, посольств, міжнародних організацій та некомерційних організацій. Також провела пошук новинних статей та інших публікацій про міжнародну допомогу Україні.

На основі результатів аналізу інформації було складено лист до уряду Кракова. У листі описано ситуацію у Кам’янці-Подільському, а також кількість і тип автобусів, які потрібні місту. Лист було перекладено польською мовою та надіслано електронною поштою до уряду Кракова.

Третє завдання полягало у написанні листа-відповіді від Кам’янець-Подільської міської ради до міської влади Любліна. У листі з Любліна було надано інформацію про можливості отримання фінансування на проєкт для дітей.

На початку листа-відповіді висловлено щиру подяку за надану інформацію та підкреслено важливість міжнародної співпраці у розв’язанні спільних проблем, зокрема у сфері підтримки дітей. Далі я детально описала проєкт, для якого шукаємо фінансування.

У листі було чітко окреслено цілі та завдання проєкту, очікувані результати та його вплив на життя дітей Кам’янець-Подільської громади. Окрім цього, висловлено зацікавленість у більш детальному ознайомленні з можливостями фінансування, які пропонує Люблін.

Наступним завданням став пошук нових партнерів для розвитку туризму. З цією метою я провела ґрунтовний аналіз потенційних партнерів, спрямований на виявлення міст і країн, які поділяють подібні цінності, цілі та мають спільні інтереси.

На першому етапі аналізу досліджувала країни та міста, що мають схожі історичні й культурні особливості, а також ті, які демонструють динамічний розвиток у сферах, пріоритетних для Кам’янця-Подільського. На основі отриманих даних було складено список найперспективніших партнерів. До цього списку потрапили 8 міст із 4 країн. Далі проаналізувала офіційні сайти цих міст і сформувала документ зі списком країн, коротким описом історії та визначних місць і можливі сфери співпраці.

Після того, як Гранада була обрана містом-партнером, було складено лист-пропозицію, в якому детально описано потенційні переваги співпраці між Кам’янцем-Подільським та Гранадою.

Підсумовуючи ,хочу сказати, що здобуті під час навчання на кафедрі міжнародної інформації знання дають мені змогу активно долучитися до розвитку міжнародного співробітництва мого рідного Кам՚янця-Подільського, а тому обрала відповідну тему практики й бакалаврської роботи прикладного спрямування».


Кафедра міжнародної інформації щиро вдячна міському голові Кам՚янця-Подільського Михайлові Посітку та колективу міського ради за сприяння і допомогу в організації та проведенні цієї бакалаврської практики!