Дипломанти Інституту архітектури Львівської політехніки працюють над реальними проектами

Прес-служба Львівської політехніки
Дипломанти ІАРХ працюють над реальними проектами

Початок липня Львівській політехніці – це період, коли майже збігаються у часі засів студентської «ниви» і «жнива»: приймання вступних документів від абітурієнтів та захист дипломних робіт. Цього року Інститут архітектури закінчують 305 бакалаврів. 23 з них захистили дипломи на «відмінно». Не захистили – 4 особи: найменше за останні роки.

Рекордну кількість бакалаврів цього року випустила кафедра містобудування, яку очолює професор Галина Петришин. Кафедра, наголошує вона, прагне максимально скерувати студентів на реальну роботу, пов’язану з актуальними потребами населених пунктів. Скажімо, у Львові гостро бракує паркувальних місць. Студенти разом із викладачами запроектували кілька багаторівневих «відпочинкових зон» для автівок. Восени всі вони будуть представлені на виставці й запропоновані міській владі для реалізації.

Студенти-архітектори полюбляють проектувати виставкові, спортивні центри, дитячі садочки тощо. Представляючи різні регіони України, вони прагнуть виконувати дипломні проекти для рідних населених пунктів. Це створює додаткові можливості їхнього працевлаштування.

Кращі цьогорічні дипломні проекти представили Олександр Каушанський (Меморіальний музей пам’яті жертв Голокосту в місті Кам’янця-Подільського), Софія Шандала (Будинок-інтернат для людей похилого віку на 50 місць у Північно-планувальному житловому районі міста Львова), Агнесса Ахременко (Концерт-хол на Броварському проспекті у місті Києві), Анастасія Гулева (Медіатека на вул. Генерала Жмаченка у місті Києві), Анатолій Оленчук (Мультикультурний центр на вул. Київській у Чернівцях), Валерія Полянська (Центр урбаністики на вул. Маяковського у Вінниці), Ілля Снісар (Реабілітаційний центр при Київському міському клінічному онкологічному центрі), Станіслав Юзефчик (Центр сімейного дозвілля та відпочинку у житловому районі Сихів у Львові) та інші.

Завідувач кафедри дизайну архітектурного середовища професор Юрій Проскуряков зазначив, що цього року не було особливих «зіркових» дипломних робіт. Але радує те, що помітно зріс середній рівень дипломників.

Доцент кафедри дизайну та основ архітектури Руслан Галишич підкреслив, що головною проблемою підготовки висококваліфікованих фахівців і виконання реального дизайну є брак місць для переддипломної практики, оскільки в Україні, на жаль, обмаль фірм, які займаються графічним дизайном. Але комп’ютерні технології дають змогу студентам виконувати дизайнерські роботи для замовників у різних країнах світу. За його словами, майже 70 відсотків випускників кафедри після закінчення працюють за спеціальністю.

Дипломанти ІАРХ працюють над реальними проектами