Кафедра АТР видала монографію «Комплексні наукові дослідження в реставрації пам’яток архітектури»

Кафедра архітектури та реставрації Львівської політехніки
Фрагмент обкладинки монографії

Кафедра архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки видала колективну монографію «Комплексні наукові дослідження в реставрації пам’яток архітектури» за редакцією професора, доктора архітектури Миколи Бевза.

У монографії висвітлено проблемні питання реалізації комплексних наукових досліджень під час реставрації пам’яток архітектури. Консерваційні та реставраційні роботи на пам’ятках архітектури мусять базуватися на передпроєктних дослідженнях, завданням яких є поглиблене вивчення пам’яток та отримання повної інформації про їхній технічний стан, конструкції і матеріали, їхні ціннісні характеристики, автентичні й додані субстанції та інші складові.

Розроблення проєкту реставрації пам’ятки завжди є дуже складним завданням, у якому архітектор має працювати і як дослідник, і як творець. Проводячи дослідження, реставратор повинен «зрозуміти» суть пам’ятки. Це часто вимагає від архітектора великої інтелектуальної праці, скерованої не лише на пам’ятку, але й на ширші горизонти – виявлення історико-містобудівної специфіки дільниці, реконструкції всіх етапів розвитку пам’ятки та її оточення, вивчення історії міста загалом тощо. У презентованій монографії автори намагають розкрити проблемні питання проведення як стандартних, усталених методів комплексних досліджень пам’яткових об’єктів, так і висвітлюють ситуації, коли є потреба в ширшому погляді на об’єкт і в новітніх методах його ідентифікації та оцінки.