Львівська політехніка стала виконавцем Міжнародного проєкту LIFE MERCURY-FREE щодо розв’язання проблем забруднення ртуттю

Центр комунікацій Львівської політехніки
Дмитро Федасюк

LIFE MERCURY-FREE «Complex Awareness Raising and Behaviour Change for the Mercury-Free City Environment» («Комплексний підхід до інформування та зміни поведінки населення для організації «вільного» від ртуті міста») є одним з перших проєктів, який отримав фінансування від програм ЄС Life і присвячений обміну інформацією та поведінковим змінам у сфері небезпеки забруднення ртуттю, спричиненої побутовою діяльністю та, особливо, шляхом їх неналежного використання, зберігання та утилізації ртутьвмісної продукції. Проєкт також є інноваційним щодо регіонів його реалізації: у Польщі та Україні.

Загальна вартість фінансування від Європейського Союзу становить 1 394 тис. євро, з яких для Львівської політехніки виділено близько 92 тис. євро.

Керівником проєкту від Львівської політехніки є завідувач кафедри програмного забезпечення Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій професор Дмитро Федасюк. До участі в проєкті залучена кафедра екології та збалансованого природокористування Інституту сталого розвитку та низка структурних підрозділів університету.

― Загальна мета проєкту ― зменшення забруднення навколишнього середовища ртуттю, що міститься в побутової продукції, з якими споживачі поводилися неправильно, шляхом надання інформаційної підтримки через платформу комунікації та співпраці, організації широкої інформаційно-просвітницької кампанії та заходів зі зміни поведінки, формування довіри багатьох зацікавлених сторін шляхом створення вільного від ртуті міста, участі в проєкті та співпраця багатьох зацікавлених сторін для спільного пошуку вирішення проблеми, ― пояснив Дмитро Федасюк.

Проєкт передбачає проведення комплексу заходів у чотирьох містах зі схожими проблемами у сфері поводження зі ртуттю: в Україні ― у Львові, Івано-Франківську та в Польщі ― Лодзі і Кракові.

До консорціуму LIFE MERCURY-FREE увійшла також Івано-Франківська академія Івана Золотоустого.

Потужним та різноманітним є склад міжнародних партнерів проєкту: Лодзька політехніка (Польща), Гірничо-металургійна академія імені Станіслава Сташиця (Польща), Еворський університет (Португалія), Університет Камерино (Італія), організація Innovation Hive ― Kypseli Kainotomias (Греція), компанія Virtual Angle BV (Нідерланди).

У межах реалізації проєкту:

  • розроблять LIFE e-HUB ― інформаційної платформи, що об’єднує всіх партнерів,
  • створять освітню платформу на базі платформи Moodle;
  • проведуть Міжнародну конференцію «Місто без ртуті: небезпека в наших домівках»,
  • проведуть Міжнародний міських марафонів без ртуті,
  • організують літні та зимові школи для населення, неурядових організацій та навчальних закладів;
  • створять Академію «Життя без ртуті».

― Реалізація цього проєкту може стати першим кроком в напрямку приєднання України до підписантів Мінаматської конвенції про ртуть. яка була підписана 1 жовтня 2013 року в японському місті Кумамото 92 країнами і , яка стала значною міжнародною подією в боротьбі з наслідками забруднення ртуттю, ― додав Дмитро Васильович.