«Мої друзі»: МІОК Львівської політехніки презентував новий посібник з української мови як іноземної

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото з презентації

21 лютого 2024 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» презентував новий посібник-абетку з української мови як іноземної «Мої друзі». Авторка видання – наукова співробітниця МІОКу Галина Бойко. Подію присвятили Міжнародному дню рідної мови, а відбулася вона у змішаному форматі: наживо у Залі Захарієвича головного корпусу Університету та онлайн на платформі Zoom. Модерувала захід Оксана Горда, к.філол.н., старша наукова співробітниця Інституту. До події долучилися освітяни з понад 30 країн світу.

Навчальний посібник «Мої друзі» Галини Бойко було створено на запит педагогів українських освітніх закладів із багатьох країн світу. Освітяни, які взяли участь у Міжнародних форумах українознавчих суботніх і недільних шкіл (2018, 2022 рр.), констатували гостру нестачу дидактичних матеріалів для дошкільних закладів і початкової школи. Комплекс «Мої друзі» для дітей 4–6 років покликаний задовольнити потребу педагогів у сучасних навчальних матеріалах і стати важливим компонентом патріотичного виховання українських дітей за кордоном. Через російсько-українську війну, масову міграцію українок з дітьми за кордон та виклики асиміляції актуальність української абетки тільки зросла.

Розпочавши презентацію, модераторка Оксана Горда зазначила: «Нам би не вдалося реалізувати цей навчальний проєкт і підготувати подію, якби ми не мали героїчного захисту, який щодня та щомиті чинять для нас ЗСУ. Дякуємо їм за це! Водночас у ці лютневі дні, уже десять років поспіль, ми вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні! Тож пом’янімо хвилиною мовчання тих, які віддали життя, аби ми жили в незалежній країні, аби Україна як держава не зникла із мапи світу, за тих, хто тепер оберігає нас на небі!»

Після вшанування полеглих Героїв до слова запросили гостей події. Проректор з науково-педагогічної роботи, к.техн.н. Олег Давидчак відзначив багаторічну послідовну роботу інституту у створенні інтелектуальних продуктів, які презентують Україну світові, та наголосив на важливості нового видання: ««Абетка» дасть змогу учням не лише покращити знання з української, але й відкриє для них Україну як країну вільного світу».

Олег Паска, директор департаменту освіти та науки Львівської обласної військової адміністрації, к.держ.упр. зауважив, що абетка «Мої друзі» від МІОКу – це третє видання, яке вдалося підтримати в рамках «Комплексної програми посилення державотворчої й консолідаційної ролі української мови у Львівській області на 2023–2026 роки». Пан Олег також висловив сподівання, що книга сприятиме більшому залученню дітей до великої української спільноти.

З вітальним словом до присутніх звернулася також голова Світової координаційно-виховної освітньої ради (СКВОР) Світового Конґресу Українців (СКУ) Люба Любчик (онлайн). Вона підкреслила важливість вивчення рідної мови в українських школах за кордоном та висловила впевненість, що абетка «Мої друзі» стане корисним ресурсом для освітян діаспори.

Директорка МІОКу, к.пед.н., почесна професорка Львівської політехніки Ірина Ключковська у своєму слові зауважила, що у часі війни, через вимушену міграцію мільйонів українців приналежність до української держави визначається передусім бажанням людей тримати зв’язок з Україною: «Це наш скромний вклад у загальнодержавну справу плекання ідентичності українця за кордоном».

Ірина Михайлівна висловила сподівання, що, «пройшовши шляхом «буква – слово – текст – книга – історія – культура…», дитина залишиться попри різні життєві обставини в українському просторі буття і завжди триматиме зв’язок із Батьківщиною. А для українських освітян книга «Мої друзі» стане у пригоді й допоможе на складній педагогічній дорозі».

Авторка посібника Галина Бойко виступила з докладною презентацією структури й особливостей навчального посібника «Мої друзі»: розповіла про тематичне і смислове наповнення видання; продемонструвала сторінки з навчальної книги, робочого зошита та посібника для вчителів; розповіла про методичну базу видання та подальшу роботу над наступною частиною абетки. За словами авторки, абетка «Мої друзі» – це насправді комплекс вправ та завдань, що складені відповідно до рівнів володіння українською мовою як іноземною у тематичних розділах до кожної літери. Видання наразі вийшло невеликим накладом (200 примірників) – так вдасться врахувати рекомендації та побажання усіх, хто буде з ним працювати, та трохи згодом видати вже вдосконалений варіант.

Галина Бойко наголосила, що навчальний посібник «Мої друзі» покликаний пробуджувати у дітей любов і цікавість до нашої країни: «Наші друзі за кордоном стануть великими патріотами України!»

Дизайнерка видання Ірина Білоус поділилася враженнями про роботу над навчальним посібником та досвідом співпраці з колегою. У тандемі вони створили яскравий та захопливий посібник, де учні мають достатньо простору для творчості й експериментів: «У книзі ми не забороняємо малювати, креслити, писати, а закликаємо максимально використовувати білі поля та вільні місця для самовираження».

Було приємно почути, що матеріали видання вже використовують у навчальних практиках з української мови як іноземної у школах Бельгії, Німеччини та Туреччини. Зокрема, учителька з Бельгії Надія Балич вже мала нагоду апробувати посібник зі своїми учнями в Українській суботній школі Арлону. За словами пані Надії, «Мої друзі» дозволяють вчителям комплексно й швидко підготувати цікаве й рухливе заняття для дітей – і зміст посібника, і методичні рекомендації для вчителів усіляко цьому сприяють: «Працюючи за кордоном, українські вчителі мають рівнятися на місцеві школи. У Бельгії вся початкова освіта працює з рухом дітей, інтерактивом. По-іншому діти, які приходять в суботу, не сприймають заняття. Навчальний посібник «Мої друзі» має багато ресурсів для цього».

Крім того, діти, яким вже пощастило навчатися за матеріалами підручника, підготували для гостей презентації невеликий сюрприз. Вони записали відео, у якому читають, пишуть, малюють, виконують завдання з абетки та співають патріотичні пісні.

Наостанок усі присутні мали змогу доєднатися до дискусії своїми коментарями, питаннями чи заувагами.

Довідка

Абетка «Мої друзі» Галини Бойко для дітей віком 4–6 років складається з посібника, робочого зошита і «допомоги вчителю» (книга доступна за QR-кодом, вміщеним у посібнику). Комплекс «Мої друзі» доповнив колекцію написаних у МІОКу підручників «Спіймай Сковороду» (до 300-ліття Григорія Сковороди), «Образки з Лесиного життя» (до 150-ліття Лесі Українки), «Ключ до України: міста і люди» у двох частинах, «Мандрівка Україною» та інших.

Проєкт реалізовано відповідно до розпорядження начальника обласної військової адміністрації від 22 лютого 2023 року № 78/0/5-23ВА «Про затвердження Комплексної програми посилення державотворчої й консолідаційної ролі української мови у Львівській області на 2023–2026 роки».