Наукові, грантові, мобільні та стартаперські можливості для аспірантів-першокурсників: підсумки онлайн-зустрічі

Управління Науково-дослідної частини Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-зустрічі

У цьому році до Національного університету «Львівська політехніка» було подано рекордну кількість заяв від вступників на навчання до аспірантури для здобуття вищої освіти ступеня доктора філософії (405 заяв). За результатами конкурсного відбору на перший курс вступили 371 молодий науковець: 66 осіб за державним замовленням та 305 здобувачів за кошти фізичних і юридичних осіб, із них 7 аспірантів є громадянами інших країн.

Частина вступників є вихованцями Львівської політехніки, чимало – з інших закладів вищої освіти, тому з метою покращення науково-дослідної діяльності молодих науковців з ініціативи проректора з наукової роботи Івана Демидова 9 вересня 2022 року було проведено онлайн-зустріч із першокурсниками-аспірантами на тему «Навчання в аспірантурі: додаткові можливості і перспективи». До заходу було залучено представників різних структурних підрозділів Львівської політехніки, які допомагатимуть молодим науковцям у конструюванні їхньої наукової кар’єри, зокрема з Науково-дослідної частини, Центру міжнародної освіти, Проєктного офісу, Tech StartUp School, Наукового парку SID city, Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених.

Роман Небесний, начальник Науково-дослідної частини, порадив молодим науковцям працювати над своїми дисертаційними дослідженнями комплексно, поєднуючи науково-дослідну діяльність із участю у різних проєктах, грантах та конкурсах, здобуваючи стипендії та премії за профілем діяльності, проходячи стажування у провідних інституціях України та світу. Організатор заходу також наголосив на важливості підготовки аспірантами якісних за змістом наукових публікацій для фахових видань, що індексуються у міжнародних наукометричних базах, та активних дій у винахідницькій діяльності, зокрема підготовку патентів на винахід/корисну модель.

Наталія Гоц, керівниця Центру міжнародної освіти, розповіла учасникам про програми міжнародної академічної мобільності та можливості участі молодих учених у міжнародних освітніх проєктах, підтриманих програмою ЄС Еразмус +. Доповідачка запросила аспірантів відвідати тренінги і приходити на консультації щодо різних програм та оформленні закордонних відряджень до працівників Центру.

Назарій Андрущак, керівник Проєктного офісу, ознайомив здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії з можливостями отримати консультаційну допомогу в підготовці проєктних пропозицій на грантові програми «Горизонт Європа», Erasmus +, «Креативна Європа», Вишеградського фонду, Національного фонду досліджень України, Українського культурного фонду, а також написанні наукових та комерційних проєктів. Спікер запропонував учасникам зустрічі допомогу на шляху до написання їхньої першої проєктної пропозиції: у виборі грантової програми, пошуку міжнародного партнера, заповненні проєктної заявки.

Назар Подольчак, керівник Tech StartUp School та Наукового парку SID city, розповів про реальну можливість започаткувати свій стартап, користуючись можливостями Львівської політехніки, й запросив ініціативних першокурсників до участі в преакселераційних програмах стартап-школи Університету, зокрема у Creative Spark від British Council, GIG-програмі, підтриманій Фондом Черновецького, технологічній лабораторії TechLabinno. Кожен аспірант отримав персональне запрошення від Назара Подольчака скористатися можливістю отримати консультацію, менторську підтримку чи відвідати цікавий тренінг від Tech StartUp School та Наукового парку, де познайомитися з потенційним інвестором їхньої унікальної інноваційної ідеї.

Оксана Оробчук, вчений секретар Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів і молодих вчених, привітала молодих науковців із початком навчання в аспірантурі та запросила долучитися до спільноти проактивних молодих вчених, яку вона представляє, та спільними зусиллями розвивати науку в Університеті.

На заході були присутні близько 50 осіб, які отримали вичерпну інформацію про різні можливості урізноманітнення науково-дослідної діяльності аспіранта у Львівській політехніці.

Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі Скріншот з онлайн-зустрічі