Освітні проблеми вищої школи з погляду львівських педагогів: члени Комітету Верховної Ради зустрілися з ректорами

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
виїзне засідання

Члени Комітету ВР України з питань науки і освіти провели у Львові виїзне засідання «Про стан законодавчого врегулювання організації навчально-виховного процесу з учнівською та студентською молоддю і заходи щодо її удосконалення», також зустрілися у Львівській політехніці з керівниками вишів Львова та області.

Перший заступник голови комітету ВР з питань науки і освіти Олександр Співаковський, а також перший заступник міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець проаналізували цьогорічні нововведення у системі проведення ЗНО, зокрема правило «бюджетне місце – за вступником» і зменшення кількості пільговиків. Свою думку з цього приводу висловила ректор Дрогобицького педуніверситету Надія Скотна. На її переконання, скасування пільг для вступників із гірських регіонів негативно позначиться на кадрах педагогічних працівників у цих краях, адже «той, хто виріс на Хрещатику, не захоче їхати на роботу в гірське село». Натомість народний депутат Олексій Скрипник, який працює у комітеті з питань освіти (до слова, колишній викладач Львівської політехніки), заперечив цю думку твердженням про те, що сільським дітям треба не пільги надавати, а створювати можливості якісної підготовки до ЗНО.

Ректор університету ім. І. Франка Володимир Мельник наголосив на необхідності зосереджуватися на розвитку науки, без якої виш може обмежитися наданням освітніх послуг. Також йшлося про фінансування вишів, їхніх наукових шкіл, різні можливості залучення інших коштів, окрім бюджетних, на розвиток університетів. Говорили і про особливості вступу до магістратури, а також про те, як підвищити престиж національної освіти, щоб учорашні школярі вступали до українських, а не закордонних університетів.

Львівську політехніку на цій зустрічі представили проректори Володимир Павлиш і Роман Корж.

виїзне засідання виїзне засідання виїзне засідання виїзне засідання