Підприємці Львівщини співпрацюватимуть із ІКТА: в Університеті відбулася зустріч із представниками промислових кіл

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Під час зустрічі обговорили створення «кадрової біржі»

Головним показником якості освітніх послуг, які надає виш, є кількість випускників, які успішно працюють за фахом. Як це реалізувати? Відповідь на питання шукали політехніки та представники промислових кіл Львівщини під час зустрічі 15 березня в нашому університеті.

Обговорити організування навчальної, наукової та виробничої співпраці ІКТА з промисловими підприємствами Львівщини для формування висококваліфікованого кадрового потенціалу до Політехніки завітали голова Ради підприємців Львівщини Роман Сорока та керівники асоціацій промислових підприємств. Про перспективи працевлаштування випускників говорили проректор Роман Корж, директор ІКТА Микола Микийчук, професори Святослав Яцишин, Наталія Гоц і представники всіх кафедр ІКТА.

Учасники зустрічі зазначили, що ситуація на ринку праці за останні два роки кардинально змінилася: від нестачі робочих місць для випускників Політехніки до – нестачі на підприємствах кваліфікованих фахівців технічних спеціальностей. Тому задля позитивного розв’язання проблеми потрібна співпраця університету з промисловцями регіону.

Під час зустрічі обговорили створення «кадрової біржі», яка б надавала інформацію про випускників Політехніки та про вакансії на підприємствах регіону. Розглянули можливості вдосконалення провадження виробничих практик бакалаврів та магістрів, зокрема їхню тривалість і терміни, оплату за виконану роботу під час практики, формування завдань із урахуванням інтересів підприємств. Погодили потребу укладати навчальні плани, враховуючи вимоги потенційних роботодавців. Для кращої практичної підготовки студентів підприємства надаватимуть можливість використовувати свою технічну базу (обладнання та приміщення) для створення спільних лабораторій. Теми дипломних і курсових праць спрямовуватимуть на розв’язання технічних проблем цих підприємств.

Напрацювання тристоронніх фінансових угод між студентами, університетом та підприємством уможливлять залучення коштів різних фірм для підготовки студентів. Для реалізації замовлень і наукових та практичних розробок підприємства вирішили створити інженерний центр ІКТА.

На важливості розширення співпраці з університетом наголосили директори підприємств ТзДВ «Фабрика «Трембіта» Мирон Куземський і ДП НДІ «Система» Василь Паракуда.

Підприємці розуміють, що залучати працівників потрібно не лише розміром платні, а й умовами та культурою праці. Тому Рада підприємців Львівщини запропонувала сформувати соціальний пакет при працевлаштуванні: забезпечення безоплатним харчуванням; надання житла; обов’язкове медичне страхування; забезпечення доїзду до місця праці та спецодягом; організацію відпочинку, із залученням профспілкових коштів; оплату витрат на навчання та підвищення кваліфікації; створення «приватного робочого місця» тощо.

Проректор Роман Корж зауважив, що досвід таких зустрічей доцільно розширити на інші інститути Політехніки. Адже забезпечення працевлаштування за фахом, мотивуватиме студентів до успішного навчання. Планується широке залучення відділу працевлаштування до реалізації завдань, які мають вирішити політехніки та Рада підприємців для покращення ситуації на ринку праці. Тому доцільним є підписання угоди про співпрацю між Львівською політехнікою та Радою підприємців Львівщини, як бази для реалізації наших планів.

Учасники зустрічі вирішили в найближчий час організувати зустрічі підприємців Львівщини зі студентами метрологами, приладобудівниками, автоматниками, механіками, логістами та будівельниками. Це дасть змогу підприємствам ознайомити молодь із виробництвом, умовами, оплатою праці та вимогами до рівня фаховості інженерних працівників сучасного виробництва.

Під час зустрічі обговорили створення «кадрової біржі» Під час зустрічі обговорили створення «кадрової біржі» Під час зустрічі обговорили створення «кадрової біржі» Під час зустрічі обговорили створення «кадрової біржі» Під час зустрічі обговорили створення «кадрової біржі»