Політехніка приймала президентку Міжнародної асоціації індивідуальної психології Даніелу Чехову

Анастасія Степаняк, Центр комунікацій Львівської політехніки
Даніела Чехова

1 листопада науково-педагогічні працівники і студенти Політехніки, представники львівських вишів та всі охочі відвідали публічну лекцію президентки Міжнародної асоціації індивідуальної психології Даніели Чехової (Словаччина). Тема зустрічі – індивідуальна психологія за Альфредом Адлером. Організували подію Інститут права, психології та інноваційної освіти, Інститут психоаналізу та ментального здоров’я та Всеукраїнська асоціація індивідуальної психології.

Відкривали захід поважні гості, зокрема керівниця напряму індивідуальної психології за Альфредом Адлером Української спілки психотерапевтів (УСП) Зоряна Кошулинська, президент УСП Олександр Фільц та віцепрезидент УСП Олег Березюк.

Гостя розповіла слухачам про знаного австрійського психіатра та психолога, засновника індивідуальної психології – Альфреда Адлера, про його науковий шлях, а також ознайомила усіх із його вченням. Зокрема, присутні дізналися про таке.

  • Адлер був другою дитиною з шести, і саме цей досвід став основою у теоретичному концепті індивідуальної психології – порядку народження дітей у сім’ї, за яким послідовність народження впливає на формування індивідуума.
  • Ті, хто у дитинстві пережив смерть близької людини, найчастіше стають лікарями.
  • На початку ХХ століття Адлер зауважив – тіло і психіка мають глибокі зв’язки й закономірності, що зробило його батьком сучасної психосоматичної медицини.
  • Індивідуальна психологія базується на концепті суб’єктивності: дитина у перші роки життя присвоює свої значення усьому, що її оточує. Через брак досвіду ці значення і висновки можуть бути хибними, але для дитини, а згодом дорослої людини, це вже не так важливо (якщо я вірю, що був небажаною дитиною – це впливатиме на усе моє життя, навіть, якщо це неправда).
  • Бути суб’єктивним означає пояснювати собі все, спираючись на власні вірування, які вважаємо правдивими. Ці вірування визначають усе наше життя.
  • Маленькі діти почуваються неповноцінними, і це нормально, адже вони мають значно менше досвіду, аніж батьки й інші дорослі. Але саме від сім’ї залежить, чи залишиться це відчуття у подальшому житті.
  • Кожен із нас прагне водночас бути особистістю і частиною суспільства.

Окрім цього, ІППО підписав угоду про співпрацю з Інститутом психоаналізу та ментального здоров’я та Всеукраїнською асоціацією індивідуальної психології.

– Даніела Чехова приїжджала, щоб узгодити організаційні моменти Світового конгресу індивідуальної психології, що відбуватиметься у Львові у липні 2020 року. Наш Інститут є партнером-співорганізатором. У зв’язку з цим і підписали договір про співпрацю – ми будемо однією зі сторін, що прийматиме учасників Конгресу, – розповідає виконувачка обов’язки завідувача кафедри теоретичної та практичної психології.

До слова, Львів стане не лише першим містом в Україні, а й на теренах Східної Європи, що організовуватиме такий захід спільно з Міжнародною асоціацією індивідуальної психології. Вперше він відбувся 1939 року. З 2000-х років подія відбувалася у США, Франції, Австрії, Литві, Італії та Німеччині.

на лекції Даніели Чехової на лекції Даніели Чехової на лекції Даніели Чехової на лекції Даніели Чехової на лекції Даніели Чехової на лекції Даніели Чехової на лекції Даніели Чехової на лекції Даніели Чехової на лекції Даніели Чехової на лекції Даніели Чехової на лекції Даніели Чехової