Польський благодійний фонд «Поступ» і Львівська політехніка автоматизують розмінування в Україні

За матеріалами сайту dev.ua
Наземна платформа

Польський благодійний фонд «Поступ» і Національний університет «Львівська політехніка» автоматизують розмінування в Україні. У розробці вже є спеціальні дрони й наземна платформа.

«Поступ» працює над технологією безконтактного сканування магнітного поля за допомогою дронів. Один такий безпілотник здатний просканувати 10–15 гектарів на добу, тож за 5 років за допомогою 200–300 одиниць техніки можна було б просканувати всі відкриті території, забруднені боєприпасами, що не вибухнули, не залучаючи 100 000 осіб персоналу.

Національний університет «Львівська політехніка» працює над створенням наземної броньованої платформи, яка могла б виконувати завдання в агресивному довкіллі з великим ступенем невизначеності зовнішніх впливів.

Вона досить легка – 90–150 кг, приводиться в рух електромоторами й має хороші можливості для роботи на бездоріжжі. Це може зробити платформу придатною для різних операцій, які виконуються під час гуманітарного розмінування, таких як дезактивація протипіхотних мін-розтяжок, дослідження, вилучення, дезактивація та/або транспортування виявлених наземних мін, а також виконання деяких операцій механічного розмінування.

Щоб прискорити подальші дослідження та розробки, «Поступ» та Львівська політехніка спільно шукатимуть інституційне фінансування. Пріоритетом буде також залучення іноземних інституцій. Фонд веде переговори з кількома університетами Польщі, які були б зацікавлені зробити внесок у дослідження й допомогти Україні.

«Враховуючи той факт, що з початку повномасштабного вторгнення до 1000 цивільних осіб і військовослужбовців були поранені та/або вбиті від наземних мін, є нагальна потреба в технології, яка б більше ізолювала людей від необхідності роботи в умовах мінної небезпеки», – підсумували у фонді.