Представники МІОК Львівської політехніки взяли участь в XI Світовому Конґресі Українців

МІОК Львівської політехніки
 учасники XI Світового Конґресу Українців

25–27 листопада 2018 року в Києві відбувся XI Конґрес Світового Конґресу Українців, який пройшов під гаслом зміцнення української державності перед лицем небезпеки, яку становить діяльність Російської Федерації для України та всього світу.

З моменту свого створення в Нью-Йорку в 1967 році, Світовий Конґрес Українців (СКУ) (до 1993 року – Світовий Конґрес Вільних Українців) збирається кожні п’ять років для підведення підсумків своєї діяльності за звітний період, а також визначення напрямів майбутнього розвитку, зокрема обрання нового Президента і керівних органів СКУ.

У роботі цьогорічного Конґресу взяли участь представники від Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», а саме Ірина Ключковська, директор, Андрій Яців та Оксана П’ятковська, заступники директора.

У рамках урочистого заходу Світовий Конґрес Українців відзначив Ірину Ключковську, директора Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки, найвищою нагородою організації – медаллю святого Володимира Великого. Підставою для нагородження став особливий внесок директора МІОКу у піднесення іміджу Світового Конґресу Українців, розбудову українського громадського життя в діаспорі та підтримку України.

26 листопада 2018 року в київському Президент Готелі відбулися перші робочі засідання XI Світового Конґресу Українців. Участь в події взяли 248 делегатів з 26 країн – представники численних організацій, що входять в структуру СКУ, а також гості. Робота засідань відбувалася у форматі сесій та круглих столів. Команда МІОКу також долучилася до засідань СКУ, зокрема, Ірина Ключковська – у роботі груп з обговорення питань розвитку українських громад у Західній та Східній Європі, Андрій Яців взяв активну участь у дискусії за круглим столом «Розвиток українських громад у Південній Америці». Цього ж дня також було оприлюднено звіти керівних органів та складових організацій СКУ за 2013–2018 рр.

27 листопада МІОК брав участь у сесійних засіданнях з таких питань як політика української національної пам’яті у світовому вимірі; міжнародна підтримка України в питаннях оборони, реформування та в гуманітарній сфері; роль діаспори в економічному розвитку України; роль діаспори у створенні позитивного іміджу України та українців у світі; кредитові спілки, громадські фундації та фандрейзинг в українській діаспорі; зміцнення світового українського молодіжного руху; взаєморозуміння та співпраця між українцями діаспори та етнічними і релігійними громадами країн світу. На сесійному засіданні «Питання закордонного українства: кроки для сприяння поверненню в Україну» Оксана П’ятковська виступила з доповіддю «Кроки для повернення закордонних українців. Quo Vadis?».

Ірина Ключковська була ключовим спікером сесії «Формування свідомого українця через призму освіти, молодіжних організацій, культурно-мистецьких об’єднань та ін.», яка відбулася під модеруванням Анни Кісіль, новообраної голови СФУЖО, голови Ради культури СКУ.

Після сесійних засідань делегати СКУ ухвалили зміни до статуту організації, резолюцію сесійних засідань та бюджет на наступний рік. Після цього відбулися вибори Президента та керівних органів СКУ, зокрема Виконавчого комітету, Ради директорів та Наглядового комітету СКУ.

Новообраним Президентом СКУ став Павло Ґрод, першим заступником Президента СКУ – Стефан Романів, другим заступником – Анна Кісіль та третім – Андрій Футей.
 

Фото Руслана Теліпського

на XI Конґресі Світового Конґресу Українців на XI Конґресі Світового Конґресу Українців на XI Конґресі Світового Конґресу Українців на XI Конґресі Світового Конґресу Українців на XI Конґресі Світового Конґресу Українців на XI Конґресі Світового Конґресу Українців на XI Конґресі Світового Конґресу Українців на XI Конґресі Світового Конґресу Українців на XI Конґресі Світового Конґресу Українців на XI Конґресі Світового Конґресу Українців на XI Конґресі Світового Конґресу Українців на XI Конґресі Світового Конґресу Українців