Програма підтримки менторів Львівського ІТ Кластеру: досвід компанії Ciklum у Політехніці

Львівський ІТ Кластер
Заставка до матеріалу

Обмін знаннями – це дорога з двостороннім рухом, а менторство допомагає професійно розвиватися як наставникам, так і студентам бакалаврських програм, які підтримує Львівський ІТ Кластер. У межах проєкту ІТ Expert створено Програму підтримки менторів, до якої, зокрема, долучилася компанія Ciklum.

Менторство – це той пазл, якого бракувало сучасній технічній освіті. Спілкуючись з менторами, студенти переймають їх практичний досвід. Це допомагає одразу правильно визначати вектор розвитку і не витрачати час на зайве. Для наставників це можливість поглибити свою експертизу, прокачати лідерські навички та створювати спільні проєкти зі студентами. Програма підтримки менторів включає два основні напрями: заохочення менторів зі сторони Львівського ІТ Кластеру та зі сторони ІТ-компаній, які долучаються до програми.

Від компанії Ciklum одним з менторів є Мар’ян Крекотень, Ruby On Rails Expert, ментор на програмі DevOps & Data Engineering у Львівській політехніці. Мар’ян уже більше п’яти років займається менторством: два з них працює зі студентами бакалаврських програм, які підтримує Львівський ІТ Кластер. В минулому навчальному році він працював зі студентами Університету.

«Менторити інших працівників компанії та студентів – це різні речі. Утім, менторство студентів є особливо цікавим. Під час мого навчання мені хотілося не лише спілкуватися з викладачами, а й із практиками, які знають, як це насправді працює, що потрібно знати/вміти, на що краще звернути увагу. Власне, своїм менторством я намагаюсь компенсувати те, чого мені бракувало під час студентських років.

Зазвичай студенти хочуть, щоб ти брав на себе роль ліда і повністю будував їхню роботу. Я одразу їм кажу, що я цього робити не буду. Тому що ментор – це той, хто повинен допомагати, але не робити замість студентів проєкт. Я доступний для студентів майже 18 годин в добу, вони можуть в будь-який час приходити, питати – і я відповім», – ділиться Мар’ян Крекотень.

Волонтери, які передають студентам ключові знання і навички, заслуговують на всебічну підтримку, а Програма підтримки менторів Львівського ІТ Кластеру є чудовим інструментом синергії, що дає змогу об’єднувати зусилля спільноти, її компаній та менторів задля розвитку майбутнього покоління.

Докладніше – на сайті Львівського ІТ Кластеру.