Разом із BEST живи яскраво – живи інакше: представники студентської організації провели за місяць кілька масштабних акцій

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Hackathon Lviv

Цікавих заходів забагато не буває – вирішили представники Львівського осередку Міжнародної студентської організації BEST і останній весняний місяць максимально заповнили різними цікавими проектами. За місяць вони встигли провести три масштабні події (TEDxLvivPolytechnic, BEST Hackathon Lviv 2016 і BESTSpeakingClub) і допомогти підготувати на початок літа (3–5 червня) фестиваль De:coded. Про особливості приготувань, цікавинки заходів та плани на майбутнє розповіли представники Виконавчої ради осередку BEST Національного університету «Львівська політехніка».

Цікавих заходів забагато не буває

– Цей рік був для нашої організації експериментальний і насичений. Поставили собі за мету реалізувати 15 великих проектів і ще кілька дрібних. Зокрема святкування нашого 14-річчя, адже наш осередок найстарший в Україні. Також наприкінці червня до нас приїде двадцять студентів із різних куточків Європи в рамках Літнього освітнього курсу «IT Lions: open your wild potential». Наші колеги також поїдуть на літні курси за кордон, – розпочав розмову заступник голови осередку BEST, четвертокурсник ІАРХ Павло Білик.

На Hackathon Lviv програмували

Серед основних цьогорічних заходів був BEST Hackathon Lviv (відбувався всередині травня), який львівські BESTівці проводили вдруге. Цього разу свої сили випробувало сімдесят учасників не лише з нашого міста, а й Києва, Вінниці, Одеси, Запоріжжя. Відбувалися інтелектуальні перегони у трьох категоріях: Desktop Game Development (розробка комп’ютерних ігор); Mobile Application Development (розробка додатків для мобільних пристроїв); Web Development (веб-розробка).

– Формат Hackathon передбачав 24 години роботи нон-стоп. Після чого команди презентували результати роботи. Це найголовніший етап, бо не важливо, чим займалися впродовж доби, а головне – результат роботи, – розповіла головний організатор цього проекту четвертокурсниця ІКНІ Марія Майор. – Попередньо ми проводили відбір учасників. Не було особливих вимог щодо їх спеціальностей, головне, щоб вміли працювати у сфері ІТ і зналися в дизайні, аби все гарно оформити. Можна було реєструватися командами чи осібно. До слова, минулого року ситуативно сформована команда здобула перемогу.

Результат змагань, окрім подарунків, – можливість познайомитися з представниками компаній, поділитися своїми ідеями та побачити напрацювання інших учасників. Зараз Hackathon відбувається окремо по осередках, та надалі планують об’єднувати у всеукраїнський проект.

TEDxLvivPolytechnic націлював на зміни

TEDxLvivPolytechnic зірвав аншлаг. Молоді, яка прагне змін і хотіла поспілкуватися з тими, хто розпочав змінювати світ вже і зараз, виявилося більше, ніж очікували організатори заходу.

– Основна ідея заходу – «Живи яскраво – живи інакше». Тож, ми зібрали цікавих спікерів, які зуміли втілити свої мрії в життя і перетворити їх у корисну справу для суспільства. Серед наших доповідачів був Євген Демченко, автор проекту «Моя країна», який наголосив, що ми – єдиний народ і для того, щоб краще знати один одного, треба подорожувати країною. А також один із ініціаторів ланшафтних змін у Львові – Олександр Шутюк. Він доводив, що місто можна змінювати і робити комфортнішим, а також, що дизайнери справді можуть робити проекти, які реально реалізовувати. Ще своїми ідеями поділилися мандрівник та онлайн-підприємець Орест Зуб і засновник імпровізаційного руху в Україні та першої імпрогрупи «SerYozno» Ярема Турчик. Загалом було дев’ять спікерів, – розповіла про ще один захід головний організатор четвертокурсниця ІАРХ Світлана Гороховацька.

De:coded – божевільна суміш технологій

А вже 3–5 червня у Палаці Мистецтв на De:coded зберуться 5000 прихильників ІТ та інноваційного мистецтва, серед яких 1500 – учасники конкурсів із робототехніки, кіберспорту та гри на терменвоксі.

Як розповіли мої співрозмовники, De:coded буде схожий на «божевільну суміш» найрізноманітніших заходів, які зацікавлять усіх: і дітей, і дорослих. Для глядачів представлять новинки медіамистецтва, різні розробки, мейкерство та інформаційні технології. Мета фестивалю – об’єднання людей різних професій задля соціальних, бізнесових чи мистецьких проектів і стимулювання збільшення кількості програмістів-підприємців. У рамках події виступатимуть українці з Twitter, Facebook та успішних стартапів України.

У програмі De:coded передбачено заходи, які зацікавлять працівників ІТ-галузі, а також і звичайних поціновувачів технологічних інновацій. Відвідувачів чекає перша у Львові виставка комп’ютерного медіамистецтва, вінтажних комп’ютерів, змагання роботів та дронів. А діти від 5 років зможуть відвідати майстер-класи з робототехніки, програмування та розробки комп’ютерних ігор.