На конференції трудового колективу ректор Юрій Бобало відзвітував про роботу Університету у 2016 році

Борис Козловський, прес-служба Львівської політехніки
Ректор відзвітував про роботу і поставив нові завдання

Ректор Національного університету «Львівська політехніка» професор Юрій Бобало звітував про роботу Університету у 2016 році і говорив про основні завдання цього року. Промова, яку він проголосив під час проведення конференції трудового колективу, була чітко структурована. Насамперед ректор назвав 10 найвагоміших здобутків минулого року і окреслив 10 найважливіших завдань на рік, що розпочався.

За словами ректора, найяскравішою подією торік стало відзначення 200-річного ювілею Університету. Львівська політехніка ввійшла до десятки найстаріших університетів Європи і світу. Ми дізналися багато нових фактів з історії, отримали нагоду зустрітися з випускниками, багато з яких є успішними і відомими.

Серед найвагоміших досягнень Львівської політехніки – входження (вперше!) у світовий рейтинг університетів Times Higher Education. Важливо зазначити, що з урахуванням показників, що є основою цього та інших міжнародних і національних рейтингів, розроблено індикатори для оцінювання діяльності кафедр та науково-педагогічних працівників. Ректор вважає, що кожен завідувач кафедри має сформувати свою стратегію, завдання та заходи для її реалізації.

Щодо вступної кампанії, то торік Львівська політехніка отримала державне замовлення за усіма спеціальностями загальним обсягом 2555 місць, що на 25 відсотків більше, аніж 2015 року. Держзамовлення успішно виконано. Минулого року за новим переліком спеціальностей розроблено і затверджено 245 освітніх програм. У звітному періоді виконувалися майже 40 освітніх та наукових проектів, працівники Університету подали 100 проектних пропозицій на здобуття міжнародних грантів, удвічі зросла кількість статей, опублікованих у журналах, що входять до наукометричних баз даних. Торік створено нові лабораторії – в межах освітніх та наукових європейських проектів, а також за сприяння провідних закордонних фірм.

Львівська політехніка була активним учасником законотворчої та експертно-аналітичної діяльності. Ректор Юрій Бобало відзначив діяльність Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою, інститутів економіки та менеджменту і гуманітарних та соціальних наук, які активно співпрацюють з Верховною Радою України, долучаються до розробки законопроектів, зокрема щодо закону України про транскордонне співробітництво.

Серед основних завдань на цей рік залишається неухильне поліпшення якості освіти. На порядку денному – формування цілісної системи внутрішнього забезпечення якості освітньої діяльності та вищої освіти. У цьому році необхідно буде розробити освітньо-наукові програми підготовки фахівців, за якими вперше буде здійснено набір у магістратуру. Важливим є те, що у них 30 відсотків має становити дослідницька (наукова) компонента. Її слід наповнити реальними науковими дослідженнями, а також розробити критерії та методики оцінювання результатів цієї компоненти.

Залишаються актуальними завдання щодо активізації роботи кафедр у збільшенні кількості програм подвійних дипломів, а також участі студентів, викладачів та науковців Університету в програмах академічної мобільності та міжнародних наукових грантах.

Львівська політехніка активно працює над розвитком інноваційного середовища. На базі навчального корпусу, що на вулиці Колесси, буде, зокрема, організовані коворкінг та стартап-школу. Заплановано проводити конкурси та змагання інноваційних проектів та стартапів у межах «Lviv Tech Chalenge». Цьогоріч заплановано також низку заходів з інформатизації Університету, подальшого впровадження технологій дистанційного навчання, формування мережі онлайн-ресурсів. Передбачено реалізувати заходи зі спрощення процедур, які «обтяжують» процеси оформлення та погодження документів, а також окремих форм звітності, запровадження електронного документообігу. У планах – і вдосконалення організаційної структури Університету.

Актуальною для Львівської політехніки впродовж багатьох років залишається проблема студентських гуртожитків. Промовець розповів, що на будівництво нового гуртожитку на 480 місць на вулиці Відкритій вже виділено відповідні кошти. Серед наміток 2017 року – і проект, який фінансується Європейським інвестиційним банком: Університет перебуває серед семи ВНЗ України, які на конкурсній основі увійшли до числа учасників цього проекту. Передбачено, зокрема, реконструкцію систем опалення та гарячого водопостачання, теплоізоляцію зовнішніх стін та фундаментів, заміну дверей та вікон. Загальна вартість проекту становить майже 11 мільйонів євро.

Ректор Юрій Бобало звернув також увагу на зацікавленість усього колективу навчального закладу вдосконалювати молодіжну політику. Адже без участі студентів неможливо реалізувати такі масштабні заходи як Наукові фестини, фестиваль «LITTERIS ET ARTIBUS», локальні раунди Європейських інженерних змагань, Міжнародні освітні курси BEST, мистецькі імпрези «Весна Політехніки» та «Осінь Політехніки».

В обговоренні промови взяли участь науковий керівник лабораторії управління вищим навчальним закладом Любомир Пилипенко, професор кафедри фотограмметрії та геоінформатики Володимир Глотов, завідувач кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Назар Подольчак, доцент кафедри теоретичної радіотехніки та радіовимірювання Леонід Озірковський, керівник Центру міжнародної освіти Ігор Олексів, голова студентського самоврядування Олександр Николяк, завідувач кафедри систем автоматизованого проектування Михайло Лобур, голова профкому працівників Університету Володимир Гайдук. Всі вони, говорячи про актуальні проблеми діяльності своїх підрозділів, роботу ректора у звітному періоді оцінили задовільно.

Наприкінці Юрій Бобало відповів на запитання, які надійшли від делегатів конференції. Найактуальнішим було питання щодо фінансової ситуації у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати до 3200 гривень. Є тривожна інформація, що деякі ВНЗ скорочують кількість працівників або переводять їх на півставки. Ректор запевнив присутніх, що жоден працівник Університету не буде скорочений або переведений на півставки. Не будуть зменшені і доплати та надбавки. Підвищену мінімальну зарплату в Університеті отримуватимуть 1487 працівників. Для її виплати доведеться, окрім бюджетних коштів, залучити ще 10 мільйонів гривень зі спецфонду, тобто гроші, зароблені Університетом. На жаль, це зменшить фінансові можливості щодо розвитку матеріально-технічної бази навчального закладу.

Говорив ректор і про нове Положення нарахування стипендій, яке нині розробляють на підставі положень постанови Кабінету міністрів України, враховуючи позицію університетського профкому та Колегії студентів і аспірантів. Як відомо, уряд обмежив виплату стипендій 45 відсотками кількості студентів бюджетної форми навчання. Чи буде ця кількість обмежена 71 балом успішності чи ні – питання дискусійне. Можливо, цей бал буде різним для різних інститутів залежно від складності навчання.

Голова ради молодих вчених Львівської політехніки Олександр Березко ознайомив делегатів конференції з проектом Положення про наукове товариство студентів, аспірантів, докторантів і молодих науковців Національного університету «Львівська політехніка», яке делегати конференції схвалили.

Перший проректор Університету Володимир Павлиш оголосив наказ ректора про відзначення колективів кафедр, які у рейтингу посіли три перші місця. Грамоти отримали кафедри напівпровідникової електроніки, систем автоматизованого проектування та програмного забезпечення. А відзнаки ректора – нагрудні значки Львівської політехніки – доктори наук, які захистили дисертації 2016 року. Кандидатам наук оголошено подяки ректора.

Голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Марія Яцейко вручила грамоти Центрального комітету галузевої профспілки директорам баз відпочинку за роботу з оздоровлення дітей і дорослих, а також активістам профспілкової організації.

Ректор відзвітував про роботу і поставив нові завдання Ректор відзвітував про роботу і поставив нові завдання Ректор відзвітував про роботу і поставив нові завдання доповідач доповідач доповідач доповідач доповідач доповідач доповідач доповідач доповідач доповідач нагородження нагородження нагородження нагородження нагородження слайди слайди слайди слайди слайди слайди слайди слайди слайди