Перемогли найкращі: студенти ІКНІ та ІТРЕ повернулись із Харкова з нагородами Всеукраїнської олімпіади

Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»
нагородження

Студенти Львівської політехніки Іван Лаврів, Роман Губ’як та Віталій Маковейчук вибороли призові місця на ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади за напрямами «Радіоелектронні апарати» та «Комп’ютерні науки», що відбулася в Харківському національному університеті радіоелектроніки. Четвертокурсник ІТРЕ Іван Лаврів здобув третє місце, а другокурсники ІКНІ Роман Губ’як і Віталій Маковейчук – друге і третє відповідно.

До редакції завітав призер конкурсу Іван Лаврів, який навчається на спеціальності «Радіоелектронні апарати».

– Почалося з того, що я переміг на першому етапі олімпіади в Політехніці. Отож, під керівництвом асистента кафедри електронних засобів інформаційно-комп’ютерних технологій Олексія Ліске почав готуватися вже до другого етапу. Його завдання здебільшого стосувалися систем автоматизованого проектування радіоелектронних апаратів, тобто треба було вміти працювати в різних програмах, виконати різні задачі: з виробництва, надійності радіоелектронних апаратів, схемотехніки.

– Чи велика була конкуренція?

– Так. Загалом на моїй спеціальності змагалися 64 студенти з дванадцяти вишів України. А призових місць – три. Перше місце здобув студент Харківського національного університету, друге – Київської політехніки.

– Що знадобилося для того, щоб потрапити до трійки призерів?

– Очевидно, знання. Це моя перша олімпіада всеукраїнського рівня. Нещодавно брав участь в Інженерних змаганнях EBEC, також здобув третє місце.

– Чим цікава спеціальність, за якою навчаєшся?

– Тим, що можна працювати, починаючи від розроблювання апарата, елементів схемотехніки, елементної бази – і до проектування та програмування самого апарата. Отож, я можу виготовити апарат, починаючи з креслення на папері. У сучасному світі мій фах можна застосувати чи не в усіх галузях – радіовимірюванні, метрології, комп’ютерних науках... У майбутньому хотів би працювати з біомедичними апаратами. Тому до магістратури вступатиve на біоінженерію.

Іван Лаврів