Студенти кафедри містобудування ІАРД ознайомилися з проєктами Інституту просторового розвитку ЛМР

Кафедра містобудування Львівської політехніки
Фото із заходу

10 листопада відбулася п’ята подія із серії зустрічей з випускниками кафедри містобудування Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки (і не тільки), які успішно працюють у галузі містобудування (містопланування, урбаністики, ландшафтної архітектури, дизайну тощо). Цикл зустрічей, який відбувається в рамках предмету «Теорія містобудування» магістерської освітньо-професійної програми «Містобудування» спеціальності 191 «Архітектура та містобудування», ініціювала завідувачка кафедри, к.арх., професорка Галина Петришин.

Есе Івана П’ятова та Антона Кобзєва

«Студенти IV та V курсів кафедри містобудування ІАРД відвідали з фаховою екскурсією Інститут просторового розвитку ЛМР. Інститут – комунальна проєктна організація Львівської громади, діяльність якої спрямована на розробку вулиць та громадських просторів.

Екскурсію проводили директор ІПР архітектор Ростислав Білинський та архітекторка, випускниця кафедри містобудування Христина Чорноус. Вони розповіли про функціонування Інституту в аспекті організації робочих процесів та презентували обрані проєкти.

У своєму постійному штаті, окрім архітекторів, інститут має інженерів із транспортних систем, спеціалістів з інженерної підготовки території та мереж, землевпорядників і геодезистів та кошторисників. За потреби до проєктування залучають фахівців із суміжних дисциплін. Незабаром планують відкрити відділ містобудування у контексті майбутньої необхідності розробки містобудівної документації для післявоєнної перебудови та відбудови. Так у стійкій комунікації між різними спеціалістами забезпечується повноцінний, комплексний підхід до різноманітних аспектів проєкту: наприклад, як фокус діяльності бюро, – вулицю розробляють «від будинку до будинку», не лише як дорогу з комунікаціями, а й як гармонійне середовище, комфортне у всіх змістах цього слова для всіх. Завдяки перебуванню в структурі департаменту містобудування міськради проєктний процес ІПР організований оптимально: бюро може легко отримувати необхідні дані, оминати передбачені під час виконання замовлення для окремої проєктної компанії процедури, задовольняти потреби Львівської громади з найбільшою економічною вигодою для неї. ІПР – чи не єдина муніципальна проєктна організація з подібним підходом до робочого процесу та специфікою проєктів в Україні.

Нам було продемонстровано 10 проєктів інституту різних масштабів. Одним з об’єктів був проєкт реконструкції вулиці Піша 2017 року, в якому бюро впорядкувало простір малої житлової вулиці в історичній частині Львова, органічно з’єднавши її з меморіалом Небесної Сотні. Інститут зберіг просторову й місцеву ідентичність локації та зробив затишок вулиці доступнішим за допомогою зміни дорожнього покриття з колотого каменю на дрібну мозаїку з бруківки. Інші проєкти міського середовища – реконструкція вулиць Миколайчука, Хмельницького та Мазепи – втілюють у собі інтегрований підхід, який враховує принципи сталого розвитку, інклюзивність та доступність простору, екологічну стійкість і транспортну мультимобільність.

Але географія проєктів бюро не обмежується лише Львовом: інститут розробляв проєкти для інших обласних центрів, як-от центральну площу Житомира та привокзальну площу у Вінниці. Найвідомішим же об’єктом компанії є реконструкція площі Двірцевої та вулиці Чернівецької у Львові, що може бути взірцем для облаштування привокзальних вузлів в усіх містах України.

Те, що відрізняє інститут від інших, напряму пов’язано з його структурою та організацією робочого процесу: архітектори, інженери, дорожники та містобудівельники співпрацюють над об’єктами, що дає змогу реалізувати комплексний підхід до дизайну міського середовища».

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу