Stabat Mater для львівського слухача: симфонічний оркестр Університету гратиме на прем’єрі твору Карла Дженкінса

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
 Stabat Mater Карла Дженкінса

13 квітня в Будинку органної та камерної музики відбудеться львівська прем’єра твору Stabat Mater Карла Дженкінса. Представить її слухачеві Галицький камерний хор «Євшан» у супроводі Народного симфонічного оркестру Львівської політехніки під керівництвом Романа Кресленка, за участю солісток Ірини Семенюк і Таміли Мамедової.

Валійський композитор і диригент Карл Дженкінс добре відомий меломанам. Більшість з них, мабуть, чули його твори – Palladio для струнного оркестру, хоровий твір Adiemus… Він пропагує у своїй музиці мультикультурність, має впізнаваний стиль, близький до кросоверу з елементами етно, джазу і chill-out. Stabat Mater Дженкінс написав 2008 року. Цьому твору, як і решті ранніх композицій автора, притаманне поєднання близькосхідних народних мотивів із західноєвропейською музикою. Тому в оркестрі з’являються характерні духові й ударні інструменти, а поруч з канонічним латинським текстом Дженкінс подає фрагменти і переклади англійською, арамейською, грецькою, арабською та івритом.

У центрі твору Дженкінса – страждання Діви Марії. Історія розгортається у 12-ти частинах, 6 із яких містять текст із інших джерел. Особливістю однієї із частин є те, що вона містить повтор однієї і тієї ж фрази на різних мовах.

Квитки на концерт можна придбати в касі Будинку органної та камерної музики й на сайті gastroli.ua.