У Львівській політехніці презентували посібник з української мови для дітей за кордоном

Христина Марціняк, студентка групи ЖР-32
Фото з презентації

21 лютого в Залі Захарієвича головного корпусу Національного університету «Львівська політехніка» відбулася презентація нового посібника з української мови як іноземної «Мої друзі» (абетка). Цей захід організував і провів Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» спільно з Львівською обласною військовою адміністрацією та Департаментом освіти і науки ЛОВА. Презентація проходила у змішаному форматі: очно в аудиторії й заочно – на платформі ZOOM. Завдяки цьому охочі з понад 30 країн змогли долучитися до заходу.

Вступну промову виголосив проректор з науково-педагогічної роботи Олег Давидчак:

– «Мої друзі» – це ще один посібник інтелектуального доробку МІОКу. Ця книга дасть хороший результат: свідомих, розумних і впевнених українців, які будуть розвивати нашу державу в різних куточках світу. Абетка не лише допоможе дітям покращити знання з української мови, а й відкриє для них Україну як сильну незалежну державу, частиною якої є кожен з нас, від малого до великого.

Також на презентації повідомили, що перед друком посібник апробували в суботніх школах Бельгії та Франції. Матеріали видання вже використовують для вивчення української мови як іноземної у школах Бельгії, Німеччини й Туреччини. Більшу частину накладу відправлять до країн Європи у школи вихідного дня.

Директорка МІОКу Ірина Ключковська пояснила, чому вихід цього посібника такий важливий:

– Зараз настає той час, коли належність до держави Україна, до України не буде прив’язуватися до її географічних кордонів, а буде визначатись українською ідентичністю за межами. Тому нам так важливо, щоб і маленькі, більші, середні дітки, і студенти ніколи не втрачали зв’язку з Україною. Вихід цієї книги – це наш скромний внесок у загальнодержавну справу підтримки плекання української ідентичності за кордоном. Ми переконані, що від букви до слова, через текст до вивчення української культури, мови – таким повинен бути шлях наших маленьких українців.

«Мої друзі» (абетка) – це третій продукт у межах реалізації програми української мови, посібник-абетка для дітей віком від 4 до 6 років, який складається з двох частин: перша частина навчальної книги й робочого зошита охоплює літери А–Н, друга – М–Я. Автори книги пропонують 17 тем для 34 уроків, що містять набір різноманітних вправ та завдань і складаються з чотирьох видів мовленнєвої діяльності. Мета цього посібника – допомогти дітям за кордоном вивчати українську мову.