У Львівській політехніці відбулася зустріч-діалог із головою СФУЖО Ярославою Хортяні

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із зустрічі

9 листопада 2023 року у Львівській політехніці відбулася знакова подія – зустріч-діалог академічної спільноти з головою Світової Федерації Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) та віцепрезиденткою Світового Конґресу Українців (СКУ) Ярославою Хортяні.

Перед початком події очільниця української громади в Угорщині зустрілася з Юрієм Бобалом, ректором Національного університету «Львівська політехніка». Професор радо прийняв гостю, з якою виш має давні та приязні стосунки. У межах зустрічі ректор привітав Ярославу Хортяні з обранням на нову посаду – голови організації, з якою Політехніка також має багатолітнє та міцне партнерство.

Відкриваючи подію, Ірина Ключковська, директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки, розповіла про здобутки Ярослави Хортяні як депутатки угорського Парламенту та активної громадської діячки, «яскравої особистості, що десятки років невпинно, щоденно працює для української справи в Угорщині та на міжнародному рівні, очолюючи провідні структури світового українства; людини, роботу якої знає не лише весь український світ, а й світове співтовариство». Очільниця Інституту окреслила дієву співпрацю з МІОКом, згадавши низку успішних проєктів, а також акцентувавши на важливості підтримки Ярослави Хортяні у складні часи, які пережила наша установа за президенства Віктора Януковича.

Користуючись нагодою, Ірина Ключковська запросила голову СФУЖО стати спеціальною гостею презентації навчального посібника МІОКу «Спіймай Сковороду», адже свого часу п. Хортяні доклала чималих зусиль для відкриття таблиці на пам’ять про перебування видатного українського мислителя в місті Токаї (Угорщина).

Модераторка заходу Оксана П’ятковська, заступниця директора МІОКу, наголосила: «Це вже не перший візит Ярослави Хортяні до Львівської політехніки. Ми мали приємність приймати її як голову Товариства української культури в Угорщині, як депутатку угорського парламенту, що представляла інтереси української національної меншини в найвищому законодавчому органі цієї країни, як голову Європейського Конґресу Українців та членкиню Ради директорів СКУ. Сьогодні ж вітаємо Ярославу Хортяні у стінах нашого Університету як дванадцяту очільницю СФУЖО та віцепрезидентку СКУ – обох найпотужніших координаціних надбудов світового українства».

У своєму виступі Ярослава Хортяні подякувала МІОКу за запрошення до Львівської політехніки, яке вона охоче прийняла. Гостя зауважила: «Головне завдання діаспори сьогодні – це адвокація України у світі заради перемоги та збереження історичної правди, яка зараз усіма способами піддається викривленню з боку держави-агресора. Для цього потрібно згуртуватися та діяти спільно, демонструючи солідарність світового українства».

Зосередилася пані Хортяні й на актуальності культури в час війни та місії Товариства української культури в Угорщині, зазначивши: «Українці за кордоном, де б вони не жили, дбають про розвиток та популяризацію української культури, водночас даючи поштовх самим українцям плекати та пізнавати її».

Варто наголосити, що з ініціативи Ярослави Хортяні видано і вперше презентовано пісенну збірку «Народні пісні з голосу Лесі Українки» упорядниці Аріадни Бартаї, внучатої племінниці Лесі Українки, праонуки Михайла Драгоманова, яка народилася та проживає у Будапешті. Завершила виступ голова СФУЖО словами подяки Інституту за стратегічне партнерство та плідну співпрацю, яка триватиме й надалі.

Зазначимо, Ярослава Хортяні приїхала до Львова на чолі делегації, у складі якої була й голова самоврядування української меншини Будапешта Оксана Головко. Остання подякувала Львівській політехніці і МІОКу зокрема за гостинність та організацію зустрічі, адже в контексті збереження національної самобутності проблема захисту української громади за кордоном сьогодні набула особливої ваги.

До розмови долучилися й інші учасники зустрічі, зокрема: Ористлава Сидорчук, д.е.н., професорка Львівської політехніки та голова ВГО «Союз Українок», Соломія Риботицька, депутатка Львівської обласної ради, Лідія Бойчишин, очільниця Львівського відділу Союзу українок, Дана Мехедова, голова ГО «Спілка жінок Львівщини», Галина Луцишин, д.пол.н., проф., завідувачка кафедри політології та міжнародних відносин Львівської політехніки.

А ще в заході взяли участь представниці громадських організацій з-за кордону – Польщі та Казахстану. Так, Ольга Ткачук (Краків) виокремила питання гуманітарної допомоги й культурного напряму діяльності, адже, на думку гості з Польщі, консолідація в цих аспектах здатна наблизити перемогу України.

Крім того, під час події учасники мали змогу оглянути виставку про 75-літню історію Світової Федерації Українських Жіночих Організацій, яку в партнерстві зі СФУЖО розробив колектив МІОКу.


Фото Наталії Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки

Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі Фото із зустрічі