У МІОКу відбулася зустріч з регіональною віцепрезиденткою СКУ Центральної та Східної Європи

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із зустрічі

20 квітня 2023 року в Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» відбулася зустріч з Вірою Коник, відомою громадською діячкою, регіональною віцепрезиденткою Світового Конґресу Українців (СКУ) Центральної і Східної Європи, головою Конгресу українців Естонії, кавалером нагороди Президента Естонії – Ордена Білої зірки V ступеня – та медалі Президента України до 25-річчя незалежності України.

У розмові взяли участь заступники директорки Інституту Андрій Яців та Оксана П’ятковська.

Під час зустрічі Віра Коник розповіла про особливості масової вимушеної міграції українців до Естонії, що була зумовлена повномасштабним вторгненням рф на територію України. Віцепрезидентка СКУ ознайомила міоківців із заходами естонського уряду щодо допомоги українцям, торкнулася кроків, які зробила українська громада у цій сфері. «Дуже змішані відчуття. Цей рік війни пройшов для нас як один день і водночас як десять років», – так охарактеризувала гостя постійну працю українських організацій, які 24 години 7 днів на тиждень докладали зусиль для допомоги вимушеним мігрантам та Україні: проводили політичні акції, збирали гуманітарну допомогу, залучали новоприбулих до культурних заходів та сприяли популяризації української мови. За словами гості, основним викликом було те, що на території Естонії є російські державні школи, православна церква московського патріархату і добре фінансовані організації «русского міра», які з перших днів появи українських вимушених мігрантів почали залучати їх до своїх заходів.

У ході розмови представники МІОКу ознайомили Віру Коник із планами Інституту на 2023 рік, зокрема озвучили теми, які потенційно можуть бути винесені на обговорення в рамках започаткованої МІОКом дискусійної платформи «Українські вимушені мігранти: інтеграція, ідентичність, повернення». «Я вважаю, що тема повернення є однією з пріоритетних, адже Україна постає перед масштабною демографічною кризою. Ми маємо дати людям надію. Наші організації готові поширювати інформацію про заходи та кроки, які робить Україна для сприяння повернення вимушених мігрантів та їхню подальшу реінтеграцію», – зазначила гостя.

На завершення зустрічі сторони узгодили майбутні кроки та подальшу співпрацю.