У рамках проєкту EUSTS радник віцепрем’єр-міністра України з питань євроінтеграції прочитав лекцію для політехніків

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Скріншот з онлайн-лекції

20 вересня 2022 року в режимі онлайн відбулася публічна лекція Івана Нагорняка – кандидата політичних наук, радника віцепрем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, на актуальну тему «Моніторинг Угоди про асоціацію з ЄС. Що дає Україні статус кандидата на членство в ЄС?».

Під час лекції спікер акцентував увагу на значенні урядової інформаційно-аналітичної онлайн-системи «Пульс Угоди», розробленої для моніторингу імплементації в Україні Угоди про асоціацію з ЄС за різними сферами, особливостях заповнення українською стороною «запитувальника» Європейській Комісії, позиціях держав-членів ЄС щодо надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС, потенційних сценаріях вступу України до Європейського Союзу та ключових для цього обмеженнях, а також підготовчому етапі до переговорів із питання вступу нашої держави до ЄС.

Виступ Івана Нагорняка викликав чималу зацікавленість, адже його відвідало понад сто учасників, з-поміж яких – студенти різних спеціальностей, викладачі, аспіранти, учасники проєкту EUSTS з кафедр соціальних комунікацій та інформаційної діяльності, політології та міжнародних відносин, електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем. До заходу долучилися відомі закордонні науковці, зокрема професорка Тереса Астрамовіч-Лейк (Вармінсько-Мазурський Університет в Ольштині), яка нині стажується в Мюнхенському університеті Людвіга-Максиміліана і є фахівцем із прав людини, регіональної політики ЄС та місцевого самоврядування.

Присутніх здебільшого цікавили питання про стан реформи децентралізації в Україні, прогнози щодо набуття Україною членства в ЄС та головні обмеження цього процесу, вплив цифровізації сфери надання адміністративних послуг на євроінтеграцію України тощо.

Захід проведено у рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей в Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS), який реалізується за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне, активність – серія публічних лекцій спікерів.

Команда проєкту дякує всім учасникам цього івенту і продовжує працювати над підготовкою інших, не менш цікавих заходів на актуальні теми європейської інтеграції України та співробітництва з Європейським Союзом. Запрошуємо долучатись до наших заходів усіх охочих!

Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції Скріншот з онлайн-лекції