Українська діаспора важлива: студенти-журналісти Університету побували на зустрічі «ДіасПОРА знати: Культура»

Анастасія Гіжевська, Софія Рибальченко, студентки групи ЖР-12
Фото із зустрічі

Що ви знаєте про українську діаспору? Думаєте, що це щось старе і не цікаве? Це зовсім не так!

17 квітня 2024 року в студентській бібліотеці Національного університету «Львівська політехніка» з нагоди виходу подкасту «Діаспора. Культура» відбулася зустріч «ДіасПОРА знати: Культура», яку відвідали студенти кафедри журналістики та засобів масової комунікації Інституту права, психології та інноваційної освіти.

Це була інтелектуальна розмова про важливість пізнання культурного доробку українських діаспорян минулого і сьогодення. Ведучі Назар Дацишин та Романія Строцька розпочали захід подякою українським захисникам і хвилиною мовчання в памʼять про полеглих воїнів, що захищали нашу країну. Головною метою було донести до аудиторії велич українців в еміграції й описати їх неоціненний вклад у розвиток української та світової культури.

На жаль, сьогодні не вся молодь достатньо обізнана з цією темою. Мало хто знає, що одним з перших аніматорів студії «Дісней» був українець, він, до речі, створював всім відомий мультфільм «Білосніжка та семеро гномів». Також українці отримували найпрестижніші світові нагороди, наприклад, «Оскар» та «Греммі». Всю значимість вихідців нашої держави важко описати, але про них неодмінно потрібно дізнаватись і популяризувати.

До ведучих приєднались запрошені гості. Оксана Муха, відома українська співачка, розповіла про вплив Квітки Цісик на її творчість та заявила, що українська молодь, яка має хист до вокалу, повинна навчатися з пісень цієї видатної українки, а не шукати кумирів в іноземних культурах.

Також участь у заході взяв мистецтвознавець та художник Роман Яців. Він зі свого боку коротко розповів про українських художників, які вимушено жили та творили за кордоном.

Про важливість підтримувати діаспорян розповіли Ірина Ключковська, директорка міжнародного інституту освіти, культури та звʼязків з діаспорою; проректорка Львівської політехніки Лілія Жук та Ярина Капітан, програмна директорка «Радіо 1».

За сприяння цих трьох неймовірних жінок Назар та Романія змогли створити свій подкаст і навіть отримали ефірний час від зазначеного радіо. Його ви можете послухати в етері або у записі на всіх популярних платформах – дізнаєтесь багато нового про діаспорян та їхню вражаючу творчість.