В ІЕПТ навчають тих, хто поліпшуватиме стан довкілля: наймолодший інститут Політехніки святкує п’ятиріччя

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Інститут сталого розвитку ім. В.Чорновола

Навчально-науковий інститут екології, природоохоронної діяльності та туризму імені В’ячеслава Чорновола (ІЕПТ) – наймолодший з інститутів Львівської політехніки – святкує п’ятиріччя.

Заснування, розвиток

Попередником ІЕПТ є Львівський державний інститут новітніх технологій та управління імені В. Чорновола, який став структурним підрозділом Політехніки. На базі цього інституту і кафедри екології та охорони навколишнього середовища ІХХТ було створено ІЕПТ ім. В. Чорновола, до складу якого ввійшли п’ять кафедр. У травні 2015 р. після реорганізації кафедр безпеки життєдіяльності й охорони праці створено найновішу кафедру – цивільної безпеки. Отож, на сьогодні в інституті є шість кафедр: екології та збалансованого природокористування, екологічної безпеки та природоохоронної діяльності, підприємництва та екологічної експертизи товарів, туризму, загальної екології та екоінформаційних систем, цивільної безпеки.

– Особливістю нашого інституту є багатопрофільність. Ми навчаємо майбутніх екологів, фахівців із технологій захисту довкілля, туризму, підприємництва, торгівлі і біржової діяльності, а в найближчому майбутньому готуватимемо спеціалістів із цивільної безпеки, – розповідає директор ІЕПТ професор Олександр Мороз.

З-понад 90 науково-педагогічних працівників інституту – 17 докторів наук, професорів та 58 кандидатів наук. Серед них є заслужені діячі науки і техніки України та відмінники освіти України.

– Наші викладачі беруть активну участь у міжнародних науково-технічних симпозіумах і конференціях, публікують результати власних наукових досліджень у міжнародних та українських фахових виданнях. Наприклад, асистент кафедри туризму Андрій Мальований стажувався в Королівському технологічному університеті (Стокгольм, Швеція), а асистент кафедри екологічної безпеки та природоохоронної діяльності Алла Войціховська – у США, – продовжує розмову заступник директора, декан повної вищої освіти професор Ігор Петрушка.

Наукові здобутки, навчання за обміном

З 2015 року в інституті працює спеціалізована вчена рада зі спеціальності «екологічна безпека». Вийшов друком перший випуск англомовного журналу Environment Protection («Охорона навколишнього середовища»). В інституті розвиваються напрями наукових досліджень, пов’язані з удосконаленням чинних та створенням нових екологічно безпечних технологій та устаткування, дослідженням та впровадженням сучасних методів очищення газових викидів, рідких стоків, переробки та утилізації твердих відходів тощо. Тобто науковою діяльністю тут намагаються поліпшити стан довкілля і водночас створити умови для розвитку підприємництва та комплексу туристичних послуг у регіоні.

На базі ІЕПТ часто відбуваються наукові конференції. Зокрема традицією став Міжнародний конгрес «Екологія. Охорона навколишнього середовища. Збалансоване природокористування». Для проведення наукових досліджень та навчання студентів інститут має сучасні навчально-наукові лабораторії: навчально-наукову лабораторію екологічного контролю та експертизи, обладнану рентгенофлюоресцентним аналізатором Expert3L, 2; університетську лабораторію відновлюваних джерел енергії, створену відповідно до умов гранту, в якому брали участь Краківська і Львівська політехніки (цікаво те, що управління роботою обладнання фахівці здійснюють у режимі онлайн через інтернет). Також є науково-дослідна лабораторія НДЛ-113, сертифікована для проведення вимірювань. У ній можна, крім наукових досліджень, виконувати сертифікаційні випробування, проводити екологічну експертизу та надавати комплексні науково-технічні послуги з розроблення і впровадження передових технологій.

– Наші студенти часто отримують іменні стипендії та премії, – розповідає заступник директора інституту з виховної та організаційної роботи Ірина Казимира. – Стипендіатами Верховної Ради України є Юлія Богачевська та Соломія Войціховська, Вченої ради університету – Ірина Яцушко, Павло Петрівський, премію ЛОДА та Облради отримали Богдан Валько та Христина Яроцька, стипендію імені В. Чорновола – Соломія Кукавська. Серед студентів є переможці всеукраїнських студентських олімпіад і конкурсів. Зокрема Мар’яна Омелян виборола перше місце на Всеукраїнській студентській олімпіаді «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування», а Дмитро Петьовка – переможець ІІ туру Всеукраїнської студентської олімпіади з екологічної безпеки.

Спудеї ІЕПМ охоче беруть участь у міжнародних програмах обміну. Скажімо Соломія Войціховська студіювала в Університеті Карлсруе (Німеччина), Марія-Тереза Вашкурак – у Бялостоцькій політехніці (Польща). Хто навчається на туристичних та екологічних спеціальностях, за програмою академічного обміну впродовж семестру перебувають у Поморській академії (м. Слупськ, Польща). Лише за 2015 – 16 навчальний рік 26 студентів взяли участь у цьому обміні, а цього семестру ще 16 їдуть до Поморської академії. Тепер викладачі інституту разом із польськими колегами розробляють навчальні програми для здобуття подвійних дипломів.

Щорічні дебати, урочисті академії, толоки, туристичні змагання – цим живуть студенти та їхні викладачі у позанавчальний час.