«Гідність – Служіння – Солідарність. На шляху оновлення країни»: в Університеті говорили про визначальні чинники змін

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Екуменічний тиждень

Такою була тема ювілейного X Екуменічного соціального тижня. Упродовж чотирьох днів, від 4 до 7 жовтня, у Львові, а зокрема й у Львівській політехніці, говорили про визначальні для сьогодення чинники, які здатні змінювати суспільство.

– Екуменічні соціальні тижні мають колосальне значення для українського суспільства. Перебуваючи серед наших емігрантів у різних країнах, спілкуючись із ними, дізнаємося про основні причини, чому вони там опинились. І головна з них – в Україні вони не почуваються гідно, не відчувають безпеки, не мають соціального захисту. Тому наше завдання – зробити все, щоб українці не покидали своєї рідної землі, щоб вони відчули перспективу самореалізації, перспективу для своїх дітей і не впадали в депресію. Наша основна місія – змінити суспільство й подарувати людям відчуття безпеки та надії, – наголосив ректор Українського католицького університету отець Богдан Прах.

Екуменічний тиждень важливий і тим, що консолідує громаду довкола найважливіших цінностей: загальнолюдських, релігійних, соціальних. Також акцентує на науковому пошуку, на можливості знаходити передовий світовий досвід, який можемо зреалізувати в Україні, на побудові інклюзивного суспільства. А ще на цьому заході зокрема обговорили і принципи солідарності націй, справедливості й любові до ближнього, які завжди актуальні не лише для України, а й для світу. Надто, коли торкаються в розмові протистояння солідарності націй та національного егоїзму.

– Ми всі повинні зберігати свою гідність, маємо бути готові служити не лише як християни, а й усі порядні люди, повинні бути солідарними одні з одними. Також ми прагнемо оновити нашу країну, вчимось, як будувати гідне і справедливе суспільство, просимо наших та закордонних науковців, богословів поділитися своїм досвідом, як правильно розвивати власну гідність, як поважати гідність інших, – наголосив президент Інституту екуменічних студій УКУ отець Іван Дацько.

Декан факультету суспільних наук, кандидат філософських наук УКУ Володимир Турчиновський у своїй доповіді «Від революції гідності до освіти з гідністю» зазначив, що ми живемо в час гібридної політики, гібридної війни та гібридних почуттів – у світі «Після правди». І саме нині треба виховувати вільних людей і творити добрі новини – лише це шлях до визволення.

– Ми зібралися, щоб продовжити екуменічний діалог про об’єднання на шляху оновлення країни. Львівська політехніка, відчуваючи свою відповідальність за долю громади, долучилася до підготовки фахівців за спеціальністю «Соціальна робота». На базі Інституту гуманітарних та соціальних наук ми створили Міжнародний центр професійного партнерства «Інтеграція». Сподіваюся, що цьогорічний форум дозволить нам знайти правильне рішення, щоб усвідомити суть нашої гідності, дасть потужний імпульс, щоб розвивати нагальні проблеми сьогодення, дасть нам можливість відповісти на сьогоднішні виклики, – зазначив проректор університету Олег Давидчак.

Політехніка багато років працює над упровадженням правил інклюзивної освіти, зокрема й в університеті. Тож не дивно, що круглий стіл «Інклюзивне суспільство як показник зрілості нації» проходив саме у стінах нашого вишу. Про значущість і потрібність інклюзії у вищій школі говорив проректор Роман Корж, вітаючи учасників дискусії.

Директор Міжнародного центру професійного партнерства «Інтеграція» (ІГСН Львівської політехніки) Ніна Гайдук наголосила на потребі бути відкритими до людей з інвалідністю, створювати всі умови для того, щоб полегшити їм життя, уможливити повноцінно рухатися світом.

– Ми намагаємося шукати можливості міжнародної співпраці, щоб запозичити їхній досвід і впроваджувати ці напрацювання в нас. Адаптивна фізична активність – це нова сфера науково-практичної діяльності. Ми знаємо про потреби, які існують, зокрема у Львові, тож намагаємося максимально використовувати всі умови, щоб це запроваджувати. Політехніка ще не має спеціальних можливостей для занять спортом особам з особливими потребами, та кафедра фізичного виховання активно долучається до процесу впровадження. Спираємося на підтримку наших колег із громади, – зазначила Ніна Гайдук.

Однією з традицій Екуменічних тижнів є Всеукраїнський конкурс «Репортери надії в Україні». Цьогоріч він відбувся вже вп’яте і зібрав понад 400 робіт. Перемогли чотири проекти. Їх автори – Антон Наумлюк, Євген Чак, Станіслав Юрченко, Естер Ожешко, команда документального фільму на радіо «Свобода» під керівництвом Володимира Притули, Ірина Вовк (телеканал «ЗІК»), Литвиненко Дмитро (телеканал «СТБ»).

Екуменічний тиждень Екуменічний тиждень Екуменічний тиждень Екуменічний тиждень Екуменічний тиждень Екуменічний тиждень Екуменічний тиждень