В Університеті презентували проєкт «Сприяння розвитку молодіжного підприємництва серед ВПО»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з презентації проєкту

У Львівській політехніці презентували навчальну програму, яку реалізовуватимуть у межах проєкту «Сприяння розвитку молодіжного підприємництва серед ВПО». Його мета ― допомогти учням та студентам, зокрема і внутрішньо переміщеним, реалізувати свої розробки й започаткувати власну справу.

Після офіційної частини відбувся одноденний навчальний табір для тренерів, які задіяні у проєкті. Це ― його перша частина, куди ввійде основний модуль ― «Креативне мислення». Окрім того, учасники можуть обрати один додатковий модуль серед таких: «Вступ до IT», «3-D графіка», «Робототехніка», «Експлуатація безпілотників», «Біотехнології».

― Ця програма допоможе переконатися, що вимушено переміщені особи ― це не навантаження на систему надання послуг, а передовсім людський ресурс, який продукує нові ідеї. Проєкт дасть змогу молоді сформувати і розвинути свої технічні навички, поспілкуватися з потенційними інвесторами, щоб розробити й реалізувати свої успішні інноваційні стартап-проєкти, ― зазначив під час зустрічі керівник програм із розвитку місцевого самоврядування і децентралізації влади Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Марат Кюрчевський.

До програми навчання входять онлайн-симулятори і тематичні майстер-класи.

Друга частина проєкту передбачає змагання «Стартап Батяри», де кожен учасник презентуватиме власні ідеї. А найцікавіші з них реалізують за підтримки менторів і партнерів проєкту.

Молодь навчать організовувати інноваційний бізнес, керувати проєктами, допоможуть створити стартап-компанію. Окрему увагу приділять презентації проєктів. Також учасники матимуть можливість взаємодіяти з потенційними інвесторами та розпочати підготовку до спільної реалізації проєкту. В підсумку ідеї учасників, що з’являються у форматі гри, перетворяться на успішні стартапи.

― Такі проєкти сприяють підтримці молоді й допомагають їй повірити у власні сили, а також переконатися, що можна реалізувати свої знання і таланти в Україні. Молодь повсякчас була рушієм змін у будь-яких галузях, їхні сучасні та прогресивні ідеї допомагають створювати все нові й нові проєкти задля розвитку країни. У результаті започатковані стартапи зможуть залучати інвестиції та підтримувати нашу економіку. Львівська обласна військова адміністрація й надалі буде підтримувати схожі ініціативи та співфінансувати їх, ― зазначив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

Цей проєкт реалізовує Tech StartUp School у співпраці з Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та за підтримки американців через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА».

Для участі у програмі вже зареєструвалося майже 900 осіб. Найбільше зацікавлених серед молоді зі Славської, Рава-Руської та Стрийської територіальних громад. До програми можуть долучатись представники всіх громад Львівщини. Реєстрація для участі в програмі відбувається за допомогою анкети.

Ректор Національного університету «Львівська політехніка» професор Юрій Бобало наголосив на важливості реалізації такого проєкту, адже, залучаючи учнів до таких програм, розвиваємо в молоді зацікавлення перспективними напрямами, а здобуті знання допомагатимуть ставати успішними. Також Юрій Ярославович додав, що навчання проводитимуть найкращі викладачі Львівської політехніки, які мають практичний досвід роботи в цих галузях.

Навчання триватиме 3 місяці в онлайн-режимі. Учні матимуть доступ до всіх навчальних матеріалів та записів навчання. Кожен курс складається з 8 лекційних та 8 практичних занять, які проводитимуть 20 досвідчених спеціалістів.

Очільник Tech StartUp School Назарій Подольчак повідомив, що оскільки навчальна програма викликала значний інтерес серед молоді, термін прийому заявок вирішили продовжити до 20 січня. Також він підкреслив, що цей проєкт став потужним поштовхом для розвитку подальших перспективних ініціатив. Назарій Юрійович переконаний, що за кілька років отримаємо вмотивовану і кваліфіковану молодь, яка зможе навчатися в наукових ліцеях. Тобто її не залишатимуть сам на сам із проєктами, а надалі підтримуватимуть. Тож перевагами участі у цьому проєкті є: менторство, парнерство, інвестування.

Ментор проєкту Крістофер Вотсон, який є підприємцем у сфері розвитку технологій і стратегічного партнерства у США, засновником Greenfield Investments, Intellectus та Palmetto Parks Holdings, наголосив на важливості такої міжнародної співпраці. А також підкреслив, що в Україні з минулого року інвестують у проєкти гуманітарного напряму та в розвиток стартапів. Цьогоріч також підтримують українських військових та соціальні проєкти.

Ментор проєкту Сташек Алвазяк, менеджер з управління проєктами Краківського економічного університету, керівник Центру досліджень і розвитку соціальних інновацій Єзуїтського університету Академія Ігнатіанум у Кракові, поділився практикою роботи за схожими програмами у різних країнах і в Польщі зокрема. Всі ми зрозуміли, що академічна мобільність і програми обміну – це також можливість обміну знаннями та корисним досвідом.

Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту Фото з презентації проєкту