Команда МІОКу презентувала новий підручник з української мови як іноземної «Спіймай Сковороду»

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Авторський колектив підручника

2 грудня 2022 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» презентував новий підручник з української мови як іноземної – «Спіймай Сковороду». У заході взяли участь члени авторського колективу, рецензенти і спеціальна гостя – Мирослава Гонгадзе. Подія відбулася онлайн.

Презентація розпочалася хвилиною мовчання на знак вшанування всіх, хто, захищаючи Україну, віддав своє життя. Модератор події Назар Данчишин провів паралелі між натхненним життям Григорія Сковороди у XVIII столітті та незламністю його символів у наш час, констатувавши: «Попри те, що загарбники так наполегливо століттями намагалися привласнити творчу спадщину нашого мислителя, Сковорода незламний, як Україна і її дух».

З вітальним словом до авдиторії звернулася директорка МІОКу й одна зі співавторок видання – Ірина Ключковська. Промовиця наголосила, що московити не можуть вбити чи привласнити собі Сковороду, його слово живить наш народ у часі війни й спонукає шанувати свободу як найвищу цінність. А видання підручника – це теж форма культурного спротиву і боротьби за цінності: «Через вивчення української мови ми пропонуємо молодим людям пройти стежками Сковороди. І, можливо, ця книга заохотить їх пірнути у світ філософа, заглибитися у його думки і зрозуміти: не шукай щастя деінде, воно в тобі. Пізнай самого себе».

Після демонстрації проморолика, слово взяли інші учасники авторського колективу підручника: Оксана Горда, Оксана Трумко, Ангеліна Паращина і Назар Данчишин. Автори здійснили екскурс у світ підручника: прокоментували наявні тексти й завдання, наголосили на важливості удоступнити твори Сковороди для сучасних читачів. Своїми враженнями від роботи з постаттю Сковороди поділилася ілюстраторка видання Ірина Українська: «Сковорода без сумніву може бути одним з наших українських супергероїв. У нього є суперсили й абсолютно цікавий шлях. Якби він був нашим сучасником, я б хотіла з ним познайомитися».

Про підручник «Спіймай Сковороду» схвально відгукнулися рецензенти: Ганна Швець, докторка педагогічних наук, доцентка кафедри української філології для іноземних громадян Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Тетяна Єщенко, докторка філологічних наук, завідувачка кафедри українознавства Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, і Галина Мацюк, докторка філологічних наук, професорка кафедри загального мовознавства Львівського національного університету імені Івана Франка.

Ганна Швець відзначила вдалу адаптацію текстів Григорія Сковороди: «Мені як дослідниці роботи з художнім текстом в іноземній авдиторії особливо імпонує те, що до книги введено художні твори письменника різних жанрів: афоризми, поезії, байки, притчі, діалог. Зрозуміло, що вони певною мірою складні для читачів-іноземців. Автори посібника наблизили твори для іншомовної авдиторії за допомогою доцільних вправ, адаптації, і головне – актуалізували їх через зв’язок із сучасністю і звернення до особистого досвіду читачів і слухачів».

Тетяна Єщенко акцентувала на інноваційності підручника та його гнучкості для студентів різних рівнів володіння мовою: «Цей посібник яскравий, гарно ілюстрований і мега творчо наближений до сучасності. Тут є і типові завдання, і креативні. Учень і студент має вибір, відповідно до своїх зацікавлень і глибини знань».

Галина Мацюк схвалила багатогранність підручника: «Відразу зазначу цікавий сюжет, сформований на базі кількох наративів: життя і творчість Григорія Сковороди, Україна тоді й тепер, Європа, пам’ять про Сковороду. Студентам, які будуть вивчати й удосконалювати свої знання за цим посібником, не буде нудно і нецікаво. Їх завжди веде питання: «А що ж далі?».

Наостанок із привітальним словом до присутніх звернулась українсько-американська журналістка і відома телеведуча Мирослава Гонгадзе. Промовиця наголосила на важливості боротися за Україну на інформаційному та освітньому фронтах:

«Потреба вивчати й розуміти Україну насправді лише з’являється. Тому таких підручників, які ви зараз створюєте, і які будете створювати у майбутньому, потрібно набагато більше. Досі у вищих освітніх інституціях світу на різних рівнях панувала русоцентрична культура із фокусом на російській мові. Сьогодні настав час, щоб ми змінили цю культуру і переключилися на вивчення української політичної культури, української мови, нашої літератури й музики».

Відеозапис події

Закликаємо всіх охочих передзамовити посібник «Спіймай Сковороду» написати на пошту iiec@miok.lviv.ua.