Викладач катедри УМ провела інтерактивну лекцію-діалог для студентів Автомобільно-дорожнього коледжу Політехніки

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з лекції

21 березня 2023 року кандидат філологічних наук, старший викладач катедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки Ірина Шмілик провела для студентів Автомобільно-дорожнього фахового коледжу Університету дуже цікаву, інтерактивну, а найголовніше актуальну лекцію-діалог «Нецензурна лексика». На жаль, в умовах війни матюки долають суспільне морально-етичне вето: їх активно друкують на футболках, свого часу білборди рясніли «рускім кораблем», а певні виконавці, не соромлячись, пересипали ними свої пісні.

Шкода, але молодь як найбільш вразлива вікова категорія активно підхоплює ба навіть «бере на озброєння» ненормативні слова. Лекторка розпочала розповідь із шанобливого ставлення наших предків до Слова, його глибинного сенсу, святости, тому прикро (як свого часу зауважила Ліна Костенко), що «мова солов’їна, а тьохкають чортзна-що».

Разом зі студентами викладачка шукала переваги та недоліки вживання лайливих слів, зазначала, коли та де така лексика може бути доречною, для яких стилів мовлення вона не бажана чи взагалі табуйована.

Весело й активно студенти шукали українські відповідники до матюків у глибинах народної творчости, розв’язували кросворди, переглядали відео. У кінці лекції студенти обіцяли не матюкатися, а лаятися (якщо буде в цьому потреба) лише українською.