Завершився дев’ятитижневий вишкіл у Міжнародній мовній весняній школі (НМТ-2024 – українська мова)

Катедра української мови Львівської політехніки
Заставка до матеріалу

За ініціативи завідувачки катедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка» (Україна) Зоряни Куньч та директорки Української школи Пречистої Діви Марії в м. Лондоні Спілки українських вчителів та освітян (Великобританія) Інни Григорович цьогоріч вперше було організовано роботу Міжнародної мовної весняної школи для українських старшокласників-потенційних абітурієнтів, що після повномасштабного російського вторгнення вимушено емігрували в 2022–2023 роках до Сполученого Королівства.

Нагадуємо, що співпрацю з українськими колегами в Британії розпочато ще в березні 2022 року. А ідея провести такого штибу мовну школу виникла із потреби актуалізації знань учнів у Британії з метою їхнього успішного складання НМТ-2024 поза межами материкової України. Щороку перед вступом до ЗВО виникає потреба фахового повторення теорії і практики з української мови. Доценти катедри української мови Зоряна Куньч, Оксана Литвин, Оксана Микитюк, Лілія Харчук, Софія Булик-Верхола, Галина Городиловська, Мирослава Гнатюк та старші викладачі Ірина Ментинська й Ірина Шмілик разом із британськими колегами Інною Григорович та Тетяною Вітвіцькою успішно впорались із такою ініціативою.

Майбутні випускники-учасники Міжнародної мовної школи (а їх назбиралося 31) подякували за проведення таких інтенсивів, адже самі зізнавалися, що потребують кваліфікованої підтримки, мовознавчих порад, щоб і надалі відчувати себе часточкою української школи й змогти цьогоріч в достатньо складних умовах (чужомовному середовищі) успішно скласти червневий національний мультипредметний тест за кордоном.

Організатори дякують кожному, хто щотижня долучався до мовного інтенсивну, жваво відповідав на заняттях, розв’язував тести, намагався коментувати проблемні завдання. Адже покращити свій рівень української мови, добре підготуватися до НМТ, стати більш впевненим на самому іспиті чи просто підтягнути свої знання з різних розділів мови – це кропітка робота, яка вимагає посидючости, допитливости й чималої дисциплінованости.

Тож організатори бажають успішного складання мультипредметного тесту, правильного вибору майбутньої професії й повернення до України з потужним інтелектуальним набутком заради розбудови й розквіту нашої непереможної української землі. Маємо надію, що започаткований спільний українсько-британський проєкт матиме продовження і в наступні роки.