Інтерактивний майданчик на тему кіберфізичних систем: у Львівській політехніці відбувся науковий семінар

Ірина Шутка, тижневик «Аудиторія»
Інтерактивний майданчик на тему кіберфізичних систем

У Львівській політехніці 21–22 червня відбувся другий науковий семінар «Кіберфізичні системи: досягнення та виклики».

Семінар задумували передовсім на підтримку масштабного проекту – НДР ДБ/КІБЕР, до виконання якого залучені працівники ІКТА, нагадав голова семінару, керівник проекту ДБ/ КІБЕР, завідувач кафедри електронних обчислювальних машин Політехніки Анатолій Мельник. На кожній кафедрі інституту створений колектив або й кілька, які працюють над різними аспектами проекту, адже кіберфізичні системи – складні, багатокомплексні об’єкти, в яких поєднуються кібернетичні засоби і фізичний світ.

– Ми поділили кіберфізичні системи на 5 рівнів: засоби вимірювання, засоби взаємодії з фізичним світом, засоби спостереження за ним, а також засоби збору інформації і засоби опрацювання інформації; на вищому рівні – засоби прийняття рішень, а ще далі – взаємодії з людиною. Кіберфізичні системи охоплюють практично всі сфери діяльності людини – це стратегічний технічний напрям, тож намагаємось з різних боків дивитись на них, аналізувати, – каже професор А. Мельник.

Семінар є майданчиком для обміну досвідом і досягненнями, виявлення актуальних проблемних питань, планування дальших заходів та діяльності. На зустрічі учасники проекту ДБ/КІБЕР мали нагоду доповісти про свої напрацювання; були й студентські доповіді. Львів’яни, а також гості з Києва, Чернівців, Кривого Рогу та з-за кордону, зокрема з Іраку та Йорданії, обговорили низку питань: розроблення принципів і методів побудови кіберфізичних систем, об’єднання потоків інформації і захист інформації в системах тощо. Йдеться не лише про технічні, математичні аспекти, а й про певні концептуальні моменти: серед порушених тем – кіберфізичні системи як одна зі складових т. зв. Четвертої промислової революції, пов’язаної з формуванням нового типу виробництва через злиття автоматизованого виробництва, обміну даних і технологій. До слова, ідея «Промисловості 4.0» була в центрі уваги на Давоському економічному форумі в січні цьогоріч.

За результатами зустрічі праці його учасників рекомендують до публікації в університетських Вісниках, як-ось «Комп’ютерні системи та мережі», а найкращі – в англомовному журналі «Досягнення в кіберфізичних системах» (Advances in Cyber-Physical Systems). Інтерактивний захід також сприяє «перетину» тих, хто має спільні інтереси, чи-то дослідницькі, чи практичні. Так, скажімо, співпрацювати з науковцями висловили бажання представники Львівського центру Інституту космічних досліджень НАН і НКА України, а ось гості з компанії Arcelor Mittal із Кривого Рогу, окресливши проблеми, пов’язані з калібруванням вимірювальних засобів, практично відразу ж отримали позитивний зворотний зв’язок у доповіді професора Василя Яцука на цю тему – тож, очевидно, сторони співпрацюватимуть.

Інтерактивний майданчик на тему кіберфізичних систем Інтерактивний майданчик на тему кіберфізичних систем Інтерактивний майданчик на тему кіберфізичних систем Інтерактивний майданчик на тему кіберфізичних систем