На кафедрі соціальних комунікацій та інформаційної діяльності проходить «Місяць стейкхолдерів»

Кафедра соціальних комунікацій та інформаційної діяльності
Фото із заходу

На кафедрі соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки проходить «Місяць стейкхолдерів», у межах якого заплановано проведення докладного обговорення змісту освітніх компонентів та освітніх програм усіх трьох освітніх рівнів зі здобувачами, випускниками, академічним персоналом та роботодавцями.

За словами гаранта ОП першого (бакалаврського) освітнього рівня «Соціальні комунікації та інформаційної діяльності», голови навчально-методичної комісії спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа» доцентки Наталії Вовк, на кафедрі СКІД постійно відбувається тісна співпраця зі всіма стейкхолдерами. Однак проведення такого місяця тісної співпраці зумовлена низкою факторів:

  • оновленням освітньої програми у 2023 році в контексті зміни окремих освітніх компонентів;
  • впливом дистанційного навчання як на комунікацію зі здобувачами та методи й форми навчання, так і на організацію роботи різноманітних підприємств та установ;
  • постійною затребуваністю висококваліфікованого фахівця на ринку праці.

Завідувач кафедри СКІД Олександр Марковець наголосив, що постійна комунікація зі стейхолдерами дає свої позитивні результати:

  • відбуваються зміни у змісті освітніх компонент, у методах викладання як лекційних, так і практичних/лабораторних занять: зокрема, є практика проведення занять на І курсі у форматі проєктного навчання в межах усіх фахових освітніх компонент;
  • залучення до аудиторних занять практиків, роботодавців, випускників (Володимир Кирилленко, завідувач сектору адміністрування баз даних Львівської міської ради; Олеся Шевчук, голова громадської спілки «ОСА Україна»; Андрій Андрухів, директор Науково-технічної бібліотеки Львівської більотеки; Ірина Романовська, начальниця відділу маркетингу Львівської політехніки; Олена Радковець, авторка YouTube-каналу «Балакучий Олень»; Юлія Іванець, SMM-фахівчиня, та інші);
  • розвитку позанавчальної діяльності студентів.

Розпочато серію зустрічей із обговорення освітньої програми «Соціальні комунікації та інформаційна діяльність» першого (бакалаврського) освітнього рівня спеціальності 029 «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». 25 жовтня 2023 року відбулася робоча зустріч навчально-методичної комісії спеціальності зі здобувачами другого, третього та четвертого курсів. Під час жвавої дискусії, проведеної в дружній атмосфері, студенти поділилися своїми враженнями та баченням розвитку спеціальності.

Зокрема, здобувачі IV курсу позитивно відгукувалися про практику проведення фахових дисциплін («Маркетинг інформаційних продуктів і послуг», «Технології інформаційного пошуку», «Науково-дослідна робота», «Основи електронного урядування» та «Організація проєктної діяльності») англійською мовою. Водночас озвучено рекомендацію про розширення кількості дисциплін, виконання практичних та лабораторних занять у яких проводилося би у командах.

Здобувачі ІІІ курсу відзначили позитивними відгуками практику залучення до навчального процесу професіоналів-практиків і роботодавців, проте зазначили необхідність збільшення кількості таких зустрічей. Позитивно здобувачі сприймають практику перезарахування результатів навчання, отриманих у неформальній освіті, – зарахування певних лабораторних/практичних занять за наявності сертифіката про проходження різноманітних курсів за темами освітньої компоненти.

Загалом студенти усіх курсів відзначили якісний рівень викладання навчальних дисциплін, наголосили на дружній атмосфері на кафедрі, відсутності дискримінацій як під час навчання, так і під час проходження контрольних заходів тощо.

В подальшому заплановано такі зустрічі з академічним персоналом випускової та невипускових кафедр (з метою як заслуховування їхніх пропозиції щодо розвитку ОП, так і з метою врахування пропозицій здобувачів), з роботодавцями (представниками органів місцевого самоврядування, ІТ-компаній, архівів і бібліотек міста Львова) та випускниками спеціальності.

Фото із заходу Фото із заходу Фото із заходу