Проєкт зі створення Дослідного центру для студентів інженерних спеціальностей реалізовуватиме Львівський IT Кластер

Львівський ІТ Кластер
Приміщення майбутнього центру

Інвестиційна комісія Львівської міської ради 13 жовтня обрала Львівський IT Кластер переможцем конкурсу зі створення Дослідного центру для студентів інженерних спеціальностей.

Наступні кроки – затвердження рішення комісії та підписання інвестиційного договору. Після цього Львівський IT Кластер спільно з партнерами – програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України» – оголосять архітектурний конкурс на визначення найкращої концепції центру. Далі буде створення робочого проєкту і врешті його реалізація.

«Це дуже знаковий проєкт для всієї України. Його унікальність у тому, що це простір, в якому народжуватимуться наступні великі стартапи і винаходи. Дякуємо Львівському IT Кластеру за участь і бажання втілити такий масштабний проєкт. І окремо дякую всім членам інвестиційної комісії за активну працю останні місяці», – зазначив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Львівський IT Кластер вже понад 8 років докладається до трансформації вищої освіти. Спільно з ІТ-компаніями та 4 університетами Львова модернізували та запустили 19 бакалаврських освітніх програм, зокрема 8 – у Національному університеті «Львівська політехніка». Вже зараз на програмах впроваджують окремий курс із підприємництва, щоб студенти знали, як перетворити свої ідеї на стартапи. Наступний етап – створення міжуніверситетських команд та їхня взаємодія.

«Уявіть, як буде ефективно і цікаво, якщо в одному середовищі зустрінуться та працюватимуть над спільним проєктом, скажімо, студенти програми Cybersecurity Університету безпеки життєдіяльності, програми IT Sales Management Львівської політехніки, програми Data Science Університету Франка і студенти UI/UX програми Академії мистецтв. Та ще й під менторством найкращих техкомпаній. Наша мета – створити унікальну екосистему у сфері інновацій, яка об’єднає усіх стейкхолдерів техгалузі в одному місці. Йдеться про студентів, аспірантів, викладачів, спеціалістів технологічних компаній, менторів та ангельських інвесторів. Ми переконані – ця синергія сприятиме появі нових проєктів та стартапів. А Дослідний центр Львівського ІТ Кластеру буде тією необхідною інфраструктурою, яка допоможе втілити їх у реальність», – додав Степан Веселовський, СЕО Львівського ІТ Кластеру.

Дослідний центр об’єднуватиме лабораторії для міжсекторальних досліджень та простори для розвитку студентських стартапів і підприємницьких навиків:

  • лабораторія Design Thinking;
  • лабораторія ІоТ;
  • лабораторія AI;
  • лабораторія робототехніки;
  • лабораторія AR/VR + Gamedev;
  • лабораторія механічної обробки;
  • лабораторія HCI (людино-машинної взаємодії);
  • лабораторія кібербезпеки;
  • лабораторія радіоелектроніки;
  • Data Center.

Такий спеціалізований простір дасть змогу працювати над новими продуктами і в такій складній ніші індустрії, як deep tech. Science-based-продуктів в Україні наразі не так багато, адже не вистачає просторів, де вони можуть бути створені.

Реалізацію проєкту підтримує Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

«Створення фізичного простору для взаємодії науковців, підприємців, студентів стане місцем, яке обʼєднає тих, хто ніколи б не зустрілися у професійному середовищі з метою створення спільного проєкту. Віримо, що у середовищі, наповненому експертною думкою, креативністю і збагаченому підприємницьким досвідом, будуть створювати прототипи та запускати нові продукти, що дасть змогу підприємцям, науковцям і молодим спеціалістам запускати стартапи й розвивати свій бізнес саме в Україні, і тим самим докладатися до відновлення та відбудови», – сказала Наталя Петрова, менеджерка проєктів відділу економічного зростання Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Дослідний центр розташовуватиметься у Львові за адресою: вул. Каліча Гора, 5. Це триповерхова споруда, збудована за кілька етапів у середині ХІХ століття. Для реалізації проєкту необхідно повністю реконструювати будівлю й облаштувати лабораторії з обладнанням.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки також підтримало створення Дослідного центру. Про це йшлося у Меморандумі про співпрацю між Кластером та МОН, який підписали у червні.