Учні Львівської правничої гімназії відвідали екскурсійний проєкт про Галицьку правову школу

Кафедра теорії права та конституціоналізму Львівської політехніки
Фото з екскурсії

Учні 10 класу Львівської правничої гімназії відвідали екскурсійний проєкт про шляхетну історію галицької правової школи у стилі «Фелікс Австрія». Захід проводили к.ю.н., доцентка кафедри теорії права та конституціоналізму Інституту права, психології та інноваційної освіти Львівської політехніки Ірина Андрусяк та аспірантка першого року навчання Ірина Перів.

Приміщення Галицького крайового суду, збудованого за часів Австро-Угорської імперії, є символ авторитету та впливу судової влади. Сьогодні ця будівля слугує навчальним корпусом Національного університету «Львівська політехніка». Знаковим є те, що в стінах цієї архітектурної перлини здобувають вищу освіту майбутні правники.

Учні мали змогу дізнатись про тодішніх корифеїв юриспруденції, про судові слухання, які часто нагадували невеличкі театральні вистави. «То були часи, коли судова розправа була великим дійством – особливо, коли у ній брав участь визначний оборонець, – коли судова зала перетворювалась на місце дискусії та аналізу, живу школу риторики, красномовства і права, – часи, коли усіх полонили переможним блиском імена таких корифеїв захисту, як незрівнянний діалектик і сатирик Яків Горовіц, вишуканий і гладкий промовець про великий горизонт і політ Натан Льовенштейн, проникливий і захопливий Гольдхаммер з Тарнова, ґрунтовий і чаруючий Олесницький зі Стрия, а понад усіма – героїчний і вулканічний Тобіаш Ашкеназі, який не визнавав жодних пут ані перешкод у захисті – великий, натхненний темпераментом і озброєний силою аргументації завдяки геніальному інтелекту», – так згадував про ті часи львівський адвокат Луціан Мільдвурм.

Зазначений проєкт, розроблений професорсько-викладацьким складом кафедри теорії права та конституціоналізму, є постійно діючим.

Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії