МІОК Львівської політехніки провів семінар «Навчальні посібники з української мови для шкіл діаспори»

МІОК Львівської політехніки
на семінарі

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» провів 2 грудня 2015 року міжвузівський науково-практичний семінар «Навчальні посібники з української мови для шкіл діаспори: методичні засади та практичні підходи».

У роботі семінару взяли участь співробітники МІОКу, а також Любомира Калуська – доцент кафедри педагогіки та психології Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, доктор філософських наук.

На семінарі було окреслено питання, пов’язані зі створенням навчально-методичного забезпечення для шкіл діаспори. Переоцінити актуальність цієї теми складно, адже якщо для студентів на сьогодні вже є достатньо багато розробок з УМІ, то підручники і посібники для дітей залишаються великою мірою Terra Incognita і щодо теоретичного осмислення, і у плані практичних розробок.

Зокрема, доповідачі висвітлили такі теми:

  • важливість виховання у навчальному процесі молодшої школи;
  • допоміжні засоби навчання і виховання (ігри, пісні, вивчення традицій тощо) та їхня інтеграція у навчальний процес;
  • проблеми визначення лексичного мінімуму для укладення навчальної літератури для шкіл діаспори;
  • зв’язок навчальних матеріалів з реаліями України і діаспори.

Любомира Калуська представила свої розробки – програми «Соняшник» і «Калиновий край». Це навчальні та методичні матеріали, зокрема для шкіл діаспори, які містять методичні рекомендації для вчителів, розділи «Читанка Калинового краю», «Ігри», «Звичаї і традиції», «Калинова абетка чеснот дитини». На думку автора, саме виховний аспект є ключовим у педагогічній роботі, і запропоновані розробки сприятимуть національному вихованню маленьких українців за кордоном.

Активне обговорення доповідей дало змогу виявити проблемні моменти у розробці навчально-методичного забезпечення для шкіл діаспори та виробити теоретичні і практичні рекомендації щодо їх подолання. Також представники МІОКу обговорили з авторкою можливості апробації навчальних матеріалів у школах діаспори.

Директор МІОКу Ірина Ключковська, завершуючи зустріч, висловила переконання, що лише спільними зусиллями науковців, педагогів-практиків, методистів можна досягнути успіхів у навчанні і вихованні дітей діаспори. А для цього потрібно, щоб за словами були конкретні кроки і конкретна праця.

на семінарі на семінарі на семінарі