Директорка МІОКу зустрілася з Надзвичайним і Повноважним Послом України у Королівстві Нідерланди

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із зустрічі

26 грудня 2023 року директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки Ірина Ключковська мала зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом України у Королівстві Нідерланди в Гаазі Олександром Карасевичем.

Директорка МІОКу проінформувала пана Посла про діяльність Інституту, про основні напрями роботи і плани у новому році. Зосередила увагу, зокрема, на питаннях української освіти за кордоном та проєктах МІОКу щодо допомоги українознавчим суботнім та недільним школам. Розповіла також про дослідження українських спільнот, якими займається Інститут.

Олександр Карасевич розповів про сучасний стан української громади в Нідерландах, про новоприбулих втікачів від війни (яких налічується понад 100 000), про збільшення інтересу до вивчення української мови як іноземної. До прикладу, українську мову розпочали викладати в університеті Амстердама. Збільшилася також кількість українських шкіл. Зараз їх у Нідерландах 13.

Цікавими є процеси інтеграції наших співвітчизників. Понад 60% новоприбулих уже працевлаштовані, діти вчаться у нідерландських освітніх закладах. Країна надає їм велику допомогу, зокрема забезпечує можливість вивчення нідерландської та англійської мов. На запит влади з метою виявлення особливостей українців, що прибули, та з’ясування їхніх потреб у інтеграційних процесах було проведено спеціальне дослідження.

Домовилися, що МІОК надішле докладнішу інформацію про створені ресурси для вивчення української мови як іноземної та пропозиції для дослідження питань, повʼязаних із життям та діяльністю українців, які можуть бути цікавими для держави Україна.

Від імені Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська подарувала Олександрові Карасевичу новостворений підручник з УМІ «Спіймай Сковороду». На завершення зустрічі також узгодили механізм подальшої комунікації.