Фахова екскурсія для студентів кафедри містобудування від засновника архітектурного бюро «Дроздов та партнери»

Кафедра містобудування Львівської політехніки
Фото з екскурсії

23 жовтня відбулася третя подія із серії зустрічей з випускниками кафедри містобудування Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки (і не тільки), які успішно працюють у галузі містобудування (містопланування, урбаністики, ландшафтної архітектури, дизайну тощо). Цикл зустрічей, який відбувається в рамках предмету «Теорія містобудування» магістерської освітньо-професійної програми «Містобудування» спеціальності 191 «Архітектура та містобудування», ініціювала завідувачка кафедри, к.арх., професор Галина Петришин.

Олег Дроздов – український архітектор, художник, викладач. Засновник архітектурного бюро «Дроздов та партнери» і співзасновник Харківської школи архітектури. Живе та працює у Харкові. У 2015 році Олег Дроздов був обраний архітектором Театру на Подолі в Києві. У 2018 році проєкт реконструкції «Театру на Подолі» отримав гран-прі архітектурного конкурсу Ukrainian Urban Awards, а також посів перше місце в номінації «Архітектура культурно-соціальних об’єктів». У 2019 році відреставровану будівлю Театру на Подолі номінували на європейську архітектурну премію Mies van der Rohe Award 2019. Олег Дроздов є членом журі численних архітектурно-мистецьких конкурсів та подій, упродовж 2020–2021 2023 років був експертом від України на Public Architecture of East-Central Europe.

Есе студента Івана Пятова

«Група бакалаврів та магістрів кафедри містобудування Інституту архітектури та дизайну Національного університету «Львівська політехніка» відвідала львівське бюро відомої української проєктної компанії у галузі архітектури та урбаністики Drozdov&Partners, що розпочала свою діяльність у 1997 р. Відомо, що головний офіс компанії базувався у Харкові, але внаслідок агресії рф був змушений «переїхати» до Львова. Новий затишний та професійно-атмосферний офіс знаходиться в історичному будинку 1870-х рр. у центральній дільниці міста в колишній квартирі. Екскурсію для нас проводив сам засновник – Олег Дроздов, який також є співзасновником нової, і це слово буде доречним, концептуальної архітектурної академії – Харківської Школи Архітектури.

Олег Дроздов як професіонал поєднує успішного, у найкращому розумінні цього слова, практика та впевненого візіонера-ідеаліста: на мою думку, він уже ввійшов до когорти визначальних зодчих епохи незалежної України. Кількість, суть та географія проєктів відповідна: більше 130 від театральних декорацій та інтер’єрів, через приватне та багатоквартирне житло до громадської інфраструктури, культурних комплексів та розвитку просторів і територій у більш ніж 8 країнах світу. Більш того, D&P – одна з небагатьох архітектурна компанія, що має офіс закордоном, у Швейцарії, що експліцитно говорить про їх світову актуальність. Принциповим в аспекті креативної організації проєктного процесу є партисипативний підхід: настільки досвідчений та визнаний архітектор бере до уваги погляд кожного зі своєї команди – в дискусії та критиці народжується результат.

Олег Дроздов ознайомив нас з історією та окреслив засади свого бюро, познайомив з командою за роботою, а також провів по офісу включно з цікавою багатьом макетною майстернею. Після цього ми оглянули творчий доробок його команди: як реалізованих проєктів, так і тих, що очікують втілення й академічних. Серед них виокремлю розбудову літературного музею у Харкові, конкурсні проєкти гімназії у Кореї та культурного центру в Афганістані, еколодж у Провансі, новий розвиток мікрорайону П’ятихатки у Харкові та житловий комплекс на Намиві у Миколаєві.

Наприкінці екскурсу пан Олег подарував студентам буклети з обраними проєктами та підписав їх на згадку».

Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії