Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про щорічні гранти молодим ученим і докторам наук

За матеріалами сайту Міністерства освіти і науки України
Заставка до матеріалу

26 березня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив проєкт Указу Президента України «Про внесення змін до деяких Указів Президента України щодо щорічних грантів Президента України молодим ученим та докторам наук». Мета Указу – забезпечити активну участь молодих учених у науковій та науково-технічній діяльності.

Уряд пропонує відновити надання 77 щорічних грантів Президента України для підтримки наукових досліджень молодих учених та 20 щорічних грантів Президента України для здійснення наукових досліджень докторами наук, запроваджених у 2003 та 2009 роках відповідними Указами Президента України. Відтепер буде відновлено: починаючи з 2025 року – конкурсні відбори, а з 2026 року – надання грантів Президента України для молодих учених та грантів Президента України докторам наук для проведення наукових досліджень за результатами таких конкурсів.

Національний фонд досліджень забезпечуватиме проведення конкурсів наукових проєктів на отримання грантів за правилами, встановленими цим фондом, та їхню реалізацію за договорами, укладеними з цим фондом. Раніше конкурси наукових проєктів проводив Державний фонд фундаментальних досліджень.

Крім цього, внесені зміни стосуються:

  • Указу Президента України від 9 квітня 2002 року № 315 «Про додаткові заходи щодо підтримки молодих учених»;
  • Указу Президента України від 16 травня 2008 року № 444 «Про додаткові заходи щодо забезпечення розвитку наукової сфери»;
  • Положення про порядок надання грантів Президента України для підтримки наукових досліджень молодих учених, затвердженого Указом Президента України від 24 грудня 2002 року № 1210/2002;
  • Положення про щорічні гранти Президента України докторам наук для здійснення наукових досліджень, затвердженого Указом Президента України від 17 червня 2009 року № 446/2009.