Хакатон для школярів на кафедрі органічної хімії: профорієнтаційна робота через наукові змагання та цікаві зустрічі

Кафедра органічної хімії Львівської політехніки
Фото з хакатону

26 жовтня 2023 року на кафедрі органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій відбувся надзвичайно цікавий та навіть незвичайний захід – хакатон для учнів середніх шкіл та членів Львівської обласної Малої академії наук учнівської молоді. Організатором і модератором заходу була професорка Ольга Будішевська. До організації заходу значною мірою приклалися завідувач кафедри органічної хімії професор Володимир Дончак, професор Юрій Стецишин, професор Орест Гевусь, доцент Віктор Васильєв, інженер І категорії Катерина Кузнецова, завідувач лабораторії Максим Чобіт.

Захід розпочався інформаційною презентацією від Володимира Дончака, який розповів про перспективи навчання в Інституті хімії та хімічних технологій Національного університету «Львівська політехніка». Ця інформація допомагає молоді зрозуміти, яким важливим та захопливим може бути вивчення хімії в майбутньому.

Після цього для школярів організували прямий зв’язок з Українською антарктичною станцією імені Володимира Вернадського, де українські вчені провадять важливі дослідження в умовах антарктичного льодовика. Школярі почули захопливі історії про життя та роботу на антарктичній станції, дізналися, як учені вивчають живу природу та погодні явища в екстремальних умовах, і побачили дивовижні відео про життя тваринного світу Антарктиди та південних антарктичних морів. Мали можливість задати питання спікерам.

Потім завідувач лабораторії Максим Чобіт провів демонстрацію цікавих дослідів з хімії, що є надзвичайно важливою складовою профорієнтаційної роботи і які викликали велике зацікавлення у школярів.

Після перерви настала черга самого хакатону. Учасники поділились на команди та розпочали розв’язання цікавих та розвиваючих завдань, пов’язаних із хімією. Ця частина заходу була не тільки навчальною, але й веселою, адже молодь мала можливість застосувати свої знання на практиці та співпрацювати з іншими однодумцями, що важливо для їхньої профорієнтації та вибору майбутньої спеціальності.

Після завершення інтенсивного творчого процесу настав час підбивати підсумки. Учасники хакатону дали свої відповіді на запитання журі. Важко визначити переможців серед таких талановитих молодих дослідників, але перемогу здобула команда «ХІМІКАкТУСИ» з Львівської обласної Малої академії наук учнівської молоді. Вона вразила журі своїми високими знаннями та креативним підходом до розв’язання завдань. Команда здобула головну нагороду та гордість переможців.

Докладніше – у доданому файлі.

Фото з хакатону Фото з хакатону Фото з хакатону Фото з хакатону Фото з хакатону Фото з хакатону Фото з хакатону Фото з хакатону Фото з хакатону Фото з хакатону Фото з хакатону Фото з хакатону Фото з хакатону Фото з хакатону