Київські зустрічі директорки Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірини Ключковської

Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою
Фото із зустрічі в Києві

Питання, повʼязані з професійною діяльністю Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», сьогодні набувають особливої ваги і значення, оскільки відбувається зміна парадигми взаємодії держави та діаспори, яка стає одним із важливих напрямів державної політики. Про це, зокрема, заявив Президент України у своєму виступі з нагоди Дня Соборності України, анонсувавши подання законопроєкту про множинне громадянство.

У звʼязку з виїздом за кордон мільйонів українців особливо гостро стоїть питання їх повернення в Україну та збереження української ідентичності тих, хто обирає життя за межами нашої держави. Саме тому Український державний центр міжнародної освіти Міністерства освіти і науки України проводить серію стратегічних сесій із питань української діаспори, української мови тощо. Нагадаємо, що на запрошення Михайла Винницького, заступника міністра, Ірина Ключковська, директорка МІОКу, виступила ключовим доповідачем на такій сесії, а влітку, на запрошення Андрія Сташківа, заступника міністра, мала зустріч, на якій було порушено питання збереження української ідентичності молоді за кордоном і працю Інституту в цьому напрямі.

31 січня 2024 року Ірина Ключковська зустрілася з Валерією Гохман, державною експерткою Директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України, з якою було обговорено технічні питання підготовки до Третього світового форуму українознавчих суботніх та недільних шкіл, який МІОК готує на серпень поточного року в Національному університеті «Львівська політехніка».

Робота Інституту є предметом зацікавлення, окрім МОН, також інших міністерств і відомств. Так, на запрошення Марʼяни Беци, Посла з особливих доручень Міністерства закордонних справ України з питань світового українства, 1 лютого 2024 року відбулася зустріч, на якій обговорили низку питань про взаємодію світового українства і нашої держави. Ірина Ключковська домовилася також про участь пані Посла у заході, який запланував МІОК наступного місяця у Львівській політехніці.

А з ініціативи Василя Кременя, президента Національної академії педагогічних наук України, розпочалася співпраця з Інститутом педагогіки НАПН, і 1 лютого 2024 року було укладено й підписано Угоду про співпрацю МІОКу з цією установою, яка розпочала роботу з українською діаспорою.

Книги Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою під час перебування Ірини Ключковської в Києві було подаровано Оксену Лісовому, міністрові освіти і науки України, Андрію Сташківу, заступникові міністра МОН, Василю Кременю, президентові НАПН України, працівникам Інституту педагогіки. Комплект книжок про діяльність МІОКу чекає також на Михайла Винницького, заступника міністра освіти і науки України.

Нові книги МІОКу Фото із зустрічі в Києві Фото із зустрічі в Києві Фото із зустрічі в Києві