Навчальна програма «Інтернет речей» у Львівській політехніці – шлях до успішної кар’єри в ІТ

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Ілюстрація до віртуальної реальності

Навчальна програма «Інтернет речей» – це перший спільний проєкт Львівської політехніки та ІТ Кластеру. Завдяки ІоТ кожен студент має нагоду пройти весь процес створення розумних пристроїв і навіть розробити власний стартап. Докладніше про особливості інноваційної бакалаврської програми «Інтернет речей» нам розповідає директор Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології, доктор технічних наук, професор Микола Микийчук.

– Навчальна програма «Інтернет речей» створена в рамках проєкту «ІТ Експерт», який передбачає залучення ІТ-фахівців до навчального процесу, а також проходження студентами стажування в ІТ-компаніях для подальшого працевлаштування випускників у сфері інформаційних технологій. Навчання на програмі «Інтернет речей» проєктно-орієнтоване: студенти щороку повинні виконувати і здавати власні проєкти, що мають практичне застосування. Академічна студентська група ділиться на команди, кожна з яких розробляє, пропонує, захищає і втілює ідею проєкту за допомогою менторів – ІТ-фахівців, що залучені до навчального процесу. Такий підхід не тільки занурює студентів у реальну роботу, а й дає змогу випробувати набуті знання на практиці. Ще однією складовою є захист проєкту перед журі, до якого входять представники ІТ-компаній. З відкриттям двох нових лабораторій «Інтернет речей» студенти дістали змогу не лише вивчати нові і прогресивні предмети та технології, а й на практиці опановувати основи Інтернету речей. Лабораторії створені за підтримки львівських ІТ-компаній міста та обладнані найновішим технічним забезпеченням для роботи з проєктами Інтернету речей, зокрема лазерним гравером, 3D-принтером, робомашинами та ноутбуками. Також студенти програми є активними учасниками різноманітних конкурсів та олімпіад. Наприклад, студенти ІоТ стали переможцями ідеатону, організованого Львівською міською радою, зі своїм проєктом Clean City, що полягає в розробці сервісу для налагодження комунікації між жителями міста і владними структурами у питаннях, пов’язаних із вивезенням сміття. Можна також відзначити, що Львівський ІТ Кластер проводив конкурс Tech Battle серед студентських проєктів інноваційних навчальних програм, де перемогли відразу три команди студентів програми «Інтернет речей», ставши призерами конкурсу. За перемогу в конкурсах, крім нових навичок і мотивації, студентські команди здобувають грошові винагороди на доопрацювання своїх проєктів, – зазначає професор.

Бакалаврська навчальна програма «Інтернет речей» є одним із найпопулярніших проєктів, який розробляв Львівський ІТ Кластер. Цьогоріч відбувся довгоочікуваний перший випуск студентів-бакалаврів. Із 35 випускників-щасливчиків в ІТ-сфері знайшли себе 30 спудеїв.

– Цього року я успішно захистив диплом бакалавра. Навчання дало мені базове розуміння різних складових IoT: сенсори, мережі та програмування. Світ IT загалом та ІоТ зокрема досить динамічний, тому всі нові технології доведеться опановувати вже у процесі роботи, але завдяки навчанню в університеті можна здобути ту основну базу знань, яка потрібна для подальшого розвитку. Нині Internet of Things називають багато пристроїв, які колись були мертві для інтернету, наприклад годинник. Колись за годинником звіряли час, тепер завдяки ньому можна визначати кроки, читати повідомлення, перемикати музику і відповідати на дзвінки. Серед проєктів, які були в нас на ІоТ, – розумне дзеркало з віджетами, яке налаштовується зі смартфона, – розповів перший випускник бакалаврської програми «Інтернет речей» Львівської політехніки Микола Мацях.

Темпи розвитку ІоТ щороку зростають, адже це світовий тренд. Тепер нікого не здивуєш системою розумного будинку, сенсорами та різноманітними роботами-помічниками, які роблять життя людей безпечним і комфортним. Наше майбутнє за інноваційними навчальними програмами. «Інтернет речей» – це впевнений старт в ІТ-сфері для кожного студента.