В Інституті права, психології та інноваційної освіти відбулася лекція литовського професора Дайнюса Жалімаса

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з лекції

В Інституті права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка» організували зустріч із колишнім головою Конституційного суду Литовської Республіки, доктором юридичних наук, професором, деканом юридичного факультету Університету Вітаутаса Великого (Каунас, Литовська Республіка), членом Венеційської комісії Дайнюсом Жалімасом. Професор прочитав лекцію на тему «Закріплення західної геополітичної орієнтації в Конституції України» для студентів-правників.

Зустріч розпочав завідувач кафедри теорії права та конституціоналізму, професор, заслужений працівник освіти України Віталій Ковальчук. Насамперед Віталій Богданович наголосив, що запрошений гість є великим другом України. Також пан Жалімас значною мірою допомагає Львівській політехніці.

Відтак слово надали високоповажному гостеві. У своєму виступі литовський професор зазначив, що підтримує Україну в боротьбі з російською агресією, і подякував за можливість зустрітися з політехніками.

«Литва ще задовго до повномасштабного вторгнення демонструвала свою тверду позицію щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України. Разом з усіма українцями ми радіємо, що Україна закріпила у своїй Конституції стратегічну мету – повноправне членство в Європейському Союзі та НАТО. Це дійсно неймовірне досягнення, яке допоможе зміцнити державу», – зауважив професор.

У своїй лекції Дайнюс Жалімас проаналізував особливості реалізації західної геополітичної орієнтації й важливість євроінтеграції для України.

«Західна геополітична спрямованість забезпечує гармонію та цілісність усіх конституційних цінностей і положень. Такий курс вимагає європеїзації Конституції України та всієї правової системи. Як тільки ми усвідомимо потенціал цих принципів, то навіки забудемо про російське ярмо. Я бажаю Україні та її громадянам якнайшвидшої перемоги. Пам’ятайте, що ви завжди можете розраховувати на підтримку Литви та інших європейських союзників», – додав спікер.

Крім того, студенти мали змогу поспілкуватися з професором і дізнатися відповіді на запитання, які виникли в них упродовж лекції. Передусім молодь цікавили питання можливості закінчення війни найближчим часом, підтримки від європейських союзників і скасування обмеження виїзду за кордон після припинення воєнного стану. За словами пана Жалімаса, обмеження права на виїзд за кордон для чоловіків після перемоги ще на кілька років суперечить європейським стандартам прав людини і є недоцільним.

Наприкінці зустрічі високоповажний гість висловив теплі побажання і дав поради політехнікам:

«Здобувайте нові знання та будьте амбіційними. Це допоможе вам досягти неймовірних вершин у професії. Найголовніше, щоб вам подобалося те, чим ви займаєтеся. Тоді ви зможете стати успішними».

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції