Світове хімічне товариство гуртується: в Університеті відбулася масштабна міжнародна конференція EWCC’2018

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
на конференції EWCC’2018

Від 10 до 12 жовтня Львівська політехніка стала місцем проведення масштабної Міжнародної наукової конференції в галузі хімії та споріднених наук «EastWest Chemistry Conference 2018» (EWCC’2018).

Як зазначають організатори, назва конференції символізує поєднання наукових та економічних інтересів країн Заходу і Сходу, за посередництва України, зокрема її хімічної науки. З цією метою до Львова завітало понад 170 науковців із 17 країн світу.

Організували захід Турецька хімічна асоціація та Львівська політехніка. Минулоріч перша така конференція проходила у Македонії. Цього року партнером було обрано Україну, з огляду на високий рівень розвитку хімічної науки в Політехніці. З боку університету захід організувала кафедра органічної хімії Інституту хімії та хімічних технологій.

Важливою ознакою, що характеризує конференцію, є високий науковий рівень її доповідачів. Учасники – відомі вчені, зокрема професори Манфред Штам з Німеччини, Анджей Будковскі з Польщі, Сергій Мінько з США, котрий, до слова є випускником Політехніки, та інші. Серед доповідачів – чимало вихідців з України, які збудували блискучу кар’єру на Заході.

Окрім науковців з України, Німеччини та США, участь у конференції взяли їхні колеги з Авcтpії, Алжиру, Бельгії, Бразилії, Ізраїлю, Індії, Індонезії, Італії, Оману, Польщі, Саудівської Аравії, Туреччини, ПАР.

«EastWest Chemistry Conference 2018» має велике значення для іміджу університету оскільки підтверджує високий рівень наукових досліджень політехніків у галузі хімії. Для учасників це нагода налагодити нові контакти, започаткувати партнерство та домовитися про потенційну співпрацю міжнародного рівня. У тематиці конференції охоплено всі сучасні напрями хімії.

Матеріали конференції планують опублікувати в електронному збірнику, доступ до якого буде надано на офіційному сайті. Передбачено також випуск друкованої версії.

Цікаво, що в рамках «EastWest Chemistry Conference 2018» було організовано Конференцію молодих вчених – з метою об’єднання молодих науковців у галузі хімії та споріднених наук зі Сходу та Заходу й встановлення між ними нових наукових контактів, розвитку співпраці на перспективу. Окрім цього, учасники отримали змогу послухати доповіді своїх старших колег – науковців світового рівня й перейняти їхній досвід.

Оргкомітет конференції визначив три найкращі доповіді, автори яких отримали можливість взяти участь у «EastWest Chemistry Conference 2019», яка проходитиме наступного року у Палермо.