Як відзначали початок навчального року у Львівській політехніці століття тому

Андрій Павлишин, керівник Центру промоції Львівської політехніки
Ілюстрація до матеріалу

Початок навчання завжди винятковий момент для Львівської політехніки: як для студентів, так і для викладачів. Чи не найбільш особливий він для першокурсників, які складаючи студентську присягу, роблять перші кроки в університеті. Кожен історичний період розвитку Львівської політехніки має свої особливості початку навчального року та посвяти у студенти. Сьогодні про те, як відзначали початок навчального року в університеті століття тому.

Традиції особливого вшанування початку навчального року – «інавгурації», були закладені ще у першій половині ХІХ ст., коли заснували Львівську політехніку. Відповідно до освітнього законодавства Австрійської імперії, до якої тоді належав Львів, навчальний рік розпочинався 1 жовтня. Відповідно інавгурація відбувалася на початку цього місяця. Щоправда, інколи траплялися певні затримки у приготуваннях і навчання стартувало пізніше. До прикладу, так сталося у 1844 р., коли заняття у щойно створеній Цісарсько-королівській технічній академії розпочали 4 листопада, а у 1872 р., через зміни у статусі навчального закладу, інавгурація відбулася аж 4 грудня.

В австрійський період заклали і традицію розпочинати навчальний рік з молитви. Оскільки в Австрійській імперії домінувала Римо-католицька церква, то богослужіння відбувалося у розташованому біля Головного корпусу Львівської політехніки храмі св. Марії Магдалини. Після богослужіння студенти, викладачі, ректор і його заступники та запрошені гості збиралися на урочисте засідання в Актовій залі головного корпусу, де ректор, який закінчував свою каденцію, звітував про виконану роботу. Опісля виступав новообраний ректор з промовою, в якій представляв свою програму розвитку Технічної академії і оголошував початок нового навчального року. Завершували урочистості інавгураційна лекція, яку виголошував один із професорів Академії, та вручення нагород студентам.

Згадані елементи початку навчального року у Львівській політехніці зберігали і в період, коли після Першої світової війни Львів опинився під владою Польщі, хоч не обійшлося і без нововведень. Ось як описувала щоденна львівська газета інавгурацію нового навчального року століття тому.

«Урочисте відкриття навчального року у «Львівській політехніці» зібрало вчора (3 жовтня 1922 р.) велику громаду запрошених представників влади та політехнічної молоді. Були присутні: єпископ Твардовський, генерал Єнджейовський, генерал Галлер, міністр громадських робіт Лопушанський, воєводу представляв депутат Зимний, мер Львова Нойман, представники дружніх країн, численні гості з науково-технічного світу та колектив професорів Львівської політехніки очолений новим ректором професором Фабіанським та проректором професором Губером. Після богослужіння у храмі св. Марії Магдалини, яке очолив єпископ Твардовський, учасники вирушили до прекрасної зали Львівської політехніки. Хор політехніків відкрив урочистості гімном «Gauda Mater Polonia». Проректор Губер, передаючи керівництво своєму наступнику, склав звіт за минулий рік, згадавши найважливіші події в житті університету. Зокрема, Львівська політехніка в цей період поповнилася загальним і військовим факультетами. Доповідач згадав про вручення почесних дипломів професорам Мосціцькому та Скібінському та вшанував пам’ять останнього та інженера Казимира Айдюкевича. Він також зазначив, що на навчання в університеті зголосилося 2408 студентів та 73 студентки, тобто на 20% більше, ніж попереднього року. Розповів про стипендії які отримають студенти… Доповідач торкнувся також складних житлових умов та висловив радість, що молодь знайшла вихід, беручи участь у будівництві Другого будинку політехніків, стіни якого вже піднімаються. Професор Губер врешті звернувся до нового ректора з побажанням, щоб він успішно обстоював реалізацію цього важливого для університету проєкту. Ректор Фаб’янський, зі свого боку привітав гостей, а потім звернувся до молоді з теплим словом заохочення до праці, навчання та взаємної допомоги. Він також порушив проблему браку приміщень, що негативно впливає, як на сам університет, який вже не може поміститися у своїй будівлі та орендованих будинках, так і на професорів і студентів, які не мають квартир. Жваві оплески викликала подяка ректора військовим за розуміння потреб установи. На завершення ректор Фабіанський привітав успішне заснування нафтового відділу на факультеті машинобудування, що є першим освітнім підрозділом такого типу в Європі. Церемонія завершилася лекцією професора Суховяка про вплив Світової війни на розвиток техніки».

Радянська дійсність після Другої світової війни змусила політехніків на десятиліття забути про давні традиції початку навчального року. Лише через 20 років – у 1964 році у Львівському політехнічному інституті започаткували нову посвяту у студенти, яка мала радянські ідеологічні акценти. Оскільки кількість студентів значно зросла, то формат урочистостей змінили: посвяту перенесли на площу біля Головного корпусу Інституту.

Відродження української державності зумовило повернення до давніх традицій у Національному університеті «Львівська політехніка», а також започаткування нових, що відповідають цінностям Університету. Зараз важливими елементами події є виступи ректора, гостей і випускників Львівської політехніки, благословення священника і оновлена присяга студентів.